sobota, 8 czerwca 2013

Pikle w zalewie musztardowej

Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej -  Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.


Składniki:

- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca

Na zalewę:

- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.

Zalewa:

Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.

2 komentarze:

  1. moja babcia robila podobne, jak nie takie same i bardzo mi smakowaly zawsze

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...