Składniki:
- 35 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki.
Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple i w ten czas robimy sos.
Sos:
Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zniechęcać się jak będą robiły się kluski to się wygotuje.
Podawać z ziemniakami. Dziś miałam dodane więcej wody jak gotowałam kulki i sos wyszedł mi bardziej rzadszy, ale tak też dobrze smakuje, bo my lubimy dużo sosu.
Smacznego....