Zapraszam na zupkę według pani Danuty Kozień.
Składniki:
- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %
Przygotowanie:
Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.
wtorek, 4 czerwca 2013
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Surówka z marchewki i selera
Polecam pyszną surówkę do obiadu. To jest porcja dla 2 osób, dla większej liczby osób porcję trzeba powiększyć.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.
sobota, 1 czerwca 2013
Surówka z rzodkiewek
Dzisiaj zaglądając do lodówki z myślą o surówce wpadłam na pomysł surówki z rzodkiewką. Wyszła wyśmienita.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- kilka kropel oliwy
- 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- kilka kropel oliwy
- 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.
piątek, 31 maja 2013
Gulasz drobiowy z warzywami
Zapraszam na pyszny obiadek. Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry. Przepis według Małgorzaty Caprari.
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.
Smacznego...
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.
Smacznego...
środa, 29 maja 2013
Surówka z kapusty
Nie długo zacznie się zaprawianie w słoiki więc chce Wam zaproponować pyszną surówkę do obiadu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Jest pyszna.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchwi
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę oczyszczamy, wykrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
ZALEWA:
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
niedziela, 26 maja 2013
Szybki obiadek z kurczaka
Zapraszam na pieczone podudzia z kurczaka. Bez żadnych marynat tylko z przyprawą do kurczaka żeby było szybko i prosto jak nie mamy czasu na siedzenie w kuchni.
Składniki:
- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.
Z powstałego wywaru możemy zrobić sos. Do tego potrzebujemy 3/4 szklanki wody i 2 łyżki mąki.
Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.
Składniki:
- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.
Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.
sobota, 25 maja 2013
Surówka z porą
Pyszna surówka do obiadu. Uwielbiana przez moją rodzinkę.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego...
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego...
Likier krówkowy
Przepis na ten pyszny likier pochodzi z Przyślij Przepis. Jest naprawdę dobry i godny polecenia. Idealny na babskie wieczory i nie tylko.
Składniki:
- 0,7 l wódki u mnie Krupnik
- 1 puszka masy Krówkowej
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Masę Krówkową przełożyć do miski i dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać. Dodać alkohol, mleko skondensowane i całość ponownie wymieszać i pozostawić na kilka dni do „przegryzienia”.
Składniki:
- 0,7 l wódki u mnie Krupnik
- 1 puszka masy Krówkowej
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Masę Krówkową przełożyć do miski i dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać. Dodać alkohol, mleko skondensowane i całość ponownie wymieszać i pozostawić na kilka dni do „przegryzienia”.
piątek, 24 maja 2013
Zapiekanka z nutą maggi
Pyszna zapiekanka idealna na obiad lub kolację.
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- pół papryki czerwonej lub 1 mała
Sos:
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka maggi
Dodatkowo:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 plastry sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę i paprykę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, kiełbasę i paprykę żeby zmiękła. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Nakładamy makaron, kiełbasę, paprykę i cebulę.
Sos:
Jajka ubijamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i mieszamy. Zapiekankę polewamy sosem. Smarujemy majonezem i ketchupem, a na wierzchu układamy ser.
Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Jakby ser się za mocno spiekał możemy przykryć folią aluminiową.
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- pół papryki czerwonej lub 1 mała
Sos:
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka maggi
Dodatkowo:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 plastry sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę i paprykę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, kiełbasę i paprykę żeby zmiękła. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Nakładamy makaron, kiełbasę, paprykę i cebulę.
Sos:
Jajka ubijamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i mieszamy. Zapiekankę polewamy sosem. Smarujemy majonezem i ketchupem, a na wierzchu układamy ser.
Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Jakby ser się za mocno spiekał możemy przykryć folią aluminiową.
Kotlety z polędwiczek wieprzowych
Dzisiaj zapraszam na pyszne kruchutkie kotleciki z polędwiczek wieprzowych. Do tego ziemniaczki i pikle w musztardzie z własnej spiżarki, które niebawem pojawią się na blogu.
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Kotleciki obsypać solą i pieprzem. Moczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ułożyć na talerzu i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...