Nie długo zacznie się zaprawianie w słoiki więc chce Wam zaproponować pyszną surówkę do obiadu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Jest pyszna.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchwi
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę oczyszczamy, wykrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
ZALEWA:
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz