wtorek, 13 sierpnia 2013

Pikle w miodzie

Przepis przywieziony od cioci. Ogórki godne polecenia. Z tej porcji zalewy wyszło mi 16 słoików 0,5 litrowych.






Składniki:

- ogórki około 5 kg

- 3 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże to wycinamy. Układamy w słoiku, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

sobota, 10 sierpnia 2013

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Zapraszam na pyszne ciasto do sobotniej kawki. Truskawkowe konfitury na biszkopcie i bita śmietana to po prostu niebo w gębie.



Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

masa truskawkowa:

- 3 słoiki po 300 g konfitur truskawkowych - ja użyłam własnej roboty
- 2 galaretki truskawkowe

dodatkowo:

- 0,33 l śmietany 30 % - ja użyłam z Biedronki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi i wylać na biszkopt.

Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)  oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na truskawki z galaretką.

Wierzch oprószyć drobno starta czekoladą deserową.


poniedziałek, 29 lipca 2013

Chińskie danie po mojemu

Dzisiaj u mnie na obiad gości chińszczyzna. Robi się ją szybko, a smakuje na prawdę pysznie.



 Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 200 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka Vegety
- sól, pieprz ziołowy
- szczypta chili i papryki ostrej
- olej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilkę smażymy. Dodajemy warzywa, przyprawy (chili, Vegetę, paprykę ostrą, pieprz ziołowy), wlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości warzyw. Jakby woda wyparowała to dolewamy. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy ketchup mieszamy. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ryżem białym lub brązowym.








Smacznego...

piątek, 26 lipca 2013

Sałatka ogórkowa na zimę

U mnie sezon na zaprawy dawno zaczęty. Zapraszam więc na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Przepis dostałam od kuzynki, który jest sprawdzony, a sałatka na prawdę pyszna.

Składniki:

- 1 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- koperek pokrojony około pół pęczka

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy, olej, ocet, wsypujemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy koper i jeszcze raz mieszamy. przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.
Z tej porcji wyszło mi 6 słoiczków od dżemu czy majonezu.





czwartek, 18 lipca 2013

Placek po cygańsku

Dzisiaj na obiad u nas gości placek po cygańsku. W wersji domowej smakuje mi najlepiej, chodzi mi o ciasto na placki ziemniaczane. A jeśli o nich mowa to najlepsze na świecie placki robi moja mama.






Składniki na 3 porcje:

na placki ziemniaczane:
- 7 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól

na gulasz:
- 0,5 kg mięsa z szynki
- 200 g mrożonych warzyw w słupkach ( ja kupuje w biedronce) - ( możemy użyć świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół szklanki wody i 2 płaskie łyżki  mąki do zagęszczenia gulaszu

Przygotowanie:

Gulasz:

Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do brytfanki, wlewamy wodę i dusimy około 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy warzywa i dusimy około 15 -20 minut. Zagęszczamy gulasz woda rozmieszaną z mąką doprowadzając do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem.


Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy. Smażymy na oleju placki jak naleśniki.

Gorące placki przekładamy na talerz polewamy gulaszem, składamy na pół, polewamy jeszcze raz gulaszem i podajemy na gorąco. 





Smacznego....


wtorek, 16 lipca 2013

Shoarma z kurczaka

Zapraszam na pyszna domową shoarmę z kurczaka. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis dawno temu. Jeszcze wtedy nie kupowałam gazetki tylko pożyczyłam od koleżanki. Shoarma bardzo nam zasmakowała i robię ją co jakiś czas na obiadek.

Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka
- 10 szt pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 dag żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
- szczypiorek
- olej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i posypujemy przyprawami, przede wszystkim curry i skrapiamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki i cebule obieramy i kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasionka i kroimy w paski.
Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy paprykę i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy aż się warzywa zrumienią.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso i przekładamy do warzyw. wszystko mieszamy, posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gdy się ser roztopi przekładamy na talerze i podajemy z frytkami i ulubioną surówką.











sobota, 13 lipca 2013

Babka z olejem

Do dzisiejszej kawki proponuje szybką babkę z olejem. Jeśli nie lubimy olejku migdałowego możemy użyć innego.



Składniki:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie:


Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką.  Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut. Forma podłużna 30 cm.






Smacznego...

A tutaj babka w normalnej formie do babki - u mnie silikonowa.





piątek, 12 lipca 2013

Koktajl truskawkowy

Truskawkowy zawrót głowy pomału się kończy więc nie może zabraknąć koktajlu z truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony na drugie śniadanie albo jako deser na podwieczorek.


Składniki:

- 20 dag truskawek
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do wysokiego naczynia. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem około 1 minuty. Przelewamy do szklanek, schładzamy w lodówce.

czwartek, 11 lipca 2013

Zupa klops gotowany

Zapraszam na zupkę z klopsami gotowanymi uwielbianą przez dzieci.



Składniki:

na pulpety:

- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:

Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.


piątek, 28 czerwca 2013

Szybka sałatka

U mnie znowu rzodkiewki w roili głównej. Zatem więc proponuję szybką sałatkę do grilla, na kolację lub na imprezkę. Porcja jest dla dwóch osób. Jak chcemy przygotować dla większej liczby osób podwajamy składniki.


 Składniki:

- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
















Smacznego....

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...