Składniki:
na ciasto:
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 5 plasterków kiełbasy żywieckiej z indyka ( dostępna w biedronce)
- potarty ser ilość wedle uznania
-papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę.
1 łyżkę oleju rozmieszanego z koncentratem pomidorowym posmarować każdy spód. Dwa z nich zapiec około 10 minut.
Farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami, posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy aż pieczarki puszczą sok.
Nakładamy na ciasto, układamy kiełbasę i posypujemy serem.
Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Piekarnik ma być nagrzany.