Wczoraj dostałam dynię więc trzeba było z niej coś wyczarować, a że była już zupka z dyni to przyszedł czas na placuszki. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Składniki:
- kawałek dyni - około 0,5 kg
- 6 średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
na sos czosnkowy:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18 %
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Polać placuszki..... smacznego....