Proste i smaczne ciasto do niedzielnej kawki.
Składniki:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 (1 kg) słoiczki konfitury lub dżemu truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
- czekolada deserowa lub mleczna
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25 30 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia. Każdy piekarnik jest inny, więc radzę sprawdzić po 20 minutach czy jest już upieczony.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi. Jak konfitury będą zaczynały tężeć to dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkopta wylewamy połowę konfitury truskawkowej, kładziemy drugą część biszkopta i wylewamy drugą część konfitury. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Ja zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie i czekam aż ostygnie lub studzę w misce z zimną wodą i zimną dodaję do śmietany.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajmy cukier puder dalej miksując. Dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto. Na wierzch posypujemy starta czekoladą na średnich oczkach tarki.
Smacznego...
niedziela, 23 marca 2014
sobota, 22 marca 2014
Potrawka z mięsa mielonego z kalafiorem
Zapraszam na smaczną potrawkę z mięsa mielonego, doskonała na obiad, kolację lub imprezę.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- mały kalafior
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- koncentrat pomidorowy ziołowy ( Pudliszki)
- woda
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na rozgrzany olej na patelni przekładamy cebulę, podsmażamy i dodajemy 1 łyżeczkę papryki ostrej chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone, mieszamy, dodajemy sól, pieprz, i smażymy 10 minut.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą. Zalewamy mięso, dodajemy różyczki kalafiora, paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- mały kalafior
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- koncentrat pomidorowy ziołowy ( Pudliszki)
- woda
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Na rozgrzany olej na patelni przekładamy cebulę, podsmażamy i dodajemy 1 łyżeczkę papryki ostrej chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone, mieszamy, dodajemy sól, pieprz, i smażymy 10 minut.
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą. Zalewamy mięso, dodajemy różyczki kalafiora, paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
czwartek, 20 marca 2014
Sałatka z klopsikami
Bardzo pyszna sałatka z klopsikami na kolację lub imprezę okolicznościową.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- mały kalafior
- czerwona papryka
- pęczek rzodkiewki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać na jednolita masę i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, wystudzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
Do dużej miski przełożyć pulpeciki, kalafior, paprykę, rzodkiewkę, polać sosem i wymieszać.
Smacznego...
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- mały kalafior
- czerwona papryka
- pęczek rzodkiewki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać na jednolita masę i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, wystudzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
Do dużej miski przełożyć pulpeciki, kalafior, paprykę, rzodkiewkę, polać sosem i wymieszać.
Smacznego...
sobota, 15 marca 2014
Rolada z mięsa mielonego z kalafiorem i papryką
Dzisiejszy obiadek to mój wymyślony przepis. Rolada jest bardzo smaczna, polecam.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół małego kalafiora
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- sól morska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować a'l dente w osolonej wodzie. Papryke umyć i pokroić w paski.
Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy - sól morską, pieprz ziołowy, papryke słodką. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Przełożyć do mięsa i wyrobic masę. Mięso przełożyć na folię aluminiową i równomiernie rozłożyć. Na środu ułożyc różyczki kalafiora i paski papryki, zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia zaroodporngo wysmarowanego tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 40 minut. Po tym czasie zdjać pokrywę i piecc jeszcze 5 minut.
Rada:
Roladę możemy piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub zawiniętą w folię aluminiową na blaszce.
czwartek, 13 marca 2014
Marchewkowe kotleciki z jajkiem
Bardzo smaczne kotleciki z marchewki. Jadłam je pierwszy raz, znalazłam je tutaj. I na pewno częściej je będą robiła. Idealne danie na piątkowy obiad.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.
wtorek, 11 marca 2014
Rosół
Rosół to smak dzieciństwa przygotowywany przez moją mamę, a dzisiaj robie go równiez ja...
Składniki:
- 2 udka, korpus, szyja, skrzydełka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól
- makaron nitki
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą. Gotować 1 godzinę na małym ogniu, zbierać powstałe szumowiny.
Marchew, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Pora pokroić w paseczki. Włożyć warzywa do rosołu i gotować do miękkości marchewki. Doprawić solą.
Makaron ugotować
według przepisu na opakowaniu.
Rosół podawać z makaronem.
Składniki:
- 2 udka, korpus, szyja, skrzydełka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól
- makaron nitki
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą. Gotować 1 godzinę na małym ogniu, zbierać powstałe szumowiny.
Marchew, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Pora pokroić w paseczki. Włożyć warzywa do rosołu i gotować do miękkości marchewki. Doprawić solą.
Makaron ugotować
według przepisu na opakowaniu.
Rosół podawać z makaronem.
środa, 5 marca 2014
Zupa z klopsikami po Bułgarsku
Przepis znalazłam w starych wycinkach. Zupka jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżka koperku
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- só, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cebulę, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i podsmazyć na nim warzywa. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Do mięsa dodać jajko, posypać solą, pieprzem i uformować kulki. Przełożyć stopniowo do zupy. Gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy razem z ryżem. Gdy ziemniaki będą miękkie posypać koperkiem.
Smacznego...
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżka koperku
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- só, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cebulę, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i podsmazyć na nim warzywa. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Do mięsa dodać jajko, posypać solą, pieprzem i uformować kulki. Przełożyć stopniowo do zupy. Gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy razem z ryżem. Gdy ziemniaki będą miękkie posypać koperkiem.
Smacznego...
wtorek, 4 marca 2014
Omlet z peperoni
Zapraszam na smaczny omlet w ostrej wersji...
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 cebula
- 1 papryczka peperoni
- 1 kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- patelnia 20 cm
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz z solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Papryczkę peperoni pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Chwilkę podsmażyć i wlać jajka. Smażyć podważając boki aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 cebula
- 1 papryczka peperoni
- 1 kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- patelnia 20 cm
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz z solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Papryczkę peperoni pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Chwilkę podsmażyć i wlać jajka. Smażyć podważając boki aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
poniedziałek, 3 marca 2014
Sernik na zimno przekładany biszkoptami
Ten sernik każdy zna, wzbogacony biszkoptami i galaretką Pina colada daje mu znakomity smak...
Składniki:
- 2 sztuki po 400g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam tych z biedronki)
- 1 opakowanie biszoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka Pina colada - Winiary
- wrząca woda do galaretek
- forma ogrągła 28 cm
Przygotowanie:
Formę wyłozyć biszkoptami.
Galaertkę truskawkową rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z jednym serkiem i delikatnie wykładać na biszkopty, uważajmy aby nie wyplynęły na wierzch, dlatego serek nie może być rzadki, bo biszkopty od razu wypłyną. Wstawić do lodowki aby stężało.
Agrestową galaretkę rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z drugim serkiem.
Na steżonej pierwszej warstwie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wlać delikatnie przygotowany serek z agrestowa galaretką. Włożyc do lodówki aby stężała.
Galaretkę Pina colada przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę sernika. Ponownie włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego...
Składniki:
- 2 sztuki po 400g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam tych z biedronki)
- 1 opakowanie biszoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka Pina colada - Winiary
- wrząca woda do galaretek
- forma ogrągła 28 cm
Przygotowanie:
Formę wyłozyć biszkoptami.
Galaertkę truskawkową rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z jednym serkiem i delikatnie wykładać na biszkopty, uważajmy aby nie wyplynęły na wierzch, dlatego serek nie może być rzadki, bo biszkopty od razu wypłyną. Wstawić do lodowki aby stężało.
Agrestową galaretkę rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z drugim serkiem.
Na steżonej pierwszej warstwie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wlać delikatnie przygotowany serek z agrestowa galaretką. Włożyc do lodówki aby stężała.
Galaretkę Pina colada przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę sernika. Ponownie włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego...
sobota, 1 marca 2014
Sałatka gyros
Każdy ma już chyba przepis na tę sałatkę, oto moja szybka wersja.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogórków konserwowych
- mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać sola, pieprzem papryką słodką i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15 minut i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Składniki sosu połączyć i polać sałatkę. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogórków konserwowych
- mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać sola, pieprzem papryką słodką i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15 minut i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Składniki sosu połączyć i polać sałatkę. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...