piątek, 12 września 2014

Gwiazdki

Pyszne i szybkie ciasteczka, zrobiłam z pomocą starszej córeczki, która ma 5 lat. Bardzo lubi zagniatać ciasto, wykrawać i dekorować ciasteczka.

Moje gwiazdki biorą udział w konkursie Biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,gwiazdki,id-492


Składniki:

- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 100 g miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- likier - cukier puder + woda
- posypka kolorowa

Przygotowanie:

Składniki na ciasteczka zagnieść na jednolitą masę i włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na około 3 mm i wycinamy gwiazdki, za pomocą małej gwiazdeczki wycinamy środek, a jak nie mamy to możemy naparstka lub nie wycinać w ogóle, jeśli mamy różnej wielkości gwiazdki to wycinamy różne.
Układamy na formie wysmarowanej margaryną i pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Gdy ciastka wystygną smarujemy lukrem i posypujemy posypką.









Ciasta bez mikseraZ dziećmi i dla dzieci 2014

Tarta z grzybami leśnymi

Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad.


Składniki:

- 400 g leśnych grzybów, takie jakie akurat mamy
- 2 cebule

sos:
- 200 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 15 dag sera

ciasto:
- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko


Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy woda, dodajemy obraną 1 cebulę i gotujemy około 30 minut. Grzyby odsączamy, wyrzucamy cebulę. Druga cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, łączymy z cebulką podsmażoną, wykładamy na podpieczone ciasto.
Sos: śmietanę łączymy z jajkami, posypujemy solą, pieprzem i startą połową sera na mniejszych oczkach, wylewamy na grzyby, resztę sera ścieramy na wierzch tarty. Pieczemy, około 40-50 minut.
Na wierzch posypałam szczypiorek. Smacznego...









wtorek, 9 września 2014

Pełnoziarniste muffinki z gruszkami

Polecam pyszne bułeczki z mąki pełnoziarnistej, mogą służyć jako śniadanie ze szklanką ciepłego mleka lub kakao lub jako ciasteczko do kawy czy herbaty.







Składniki:

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki cukru

- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

- 3 miękkie gruszki

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Suche składniki połączyć w jednej misce, a mokre w drugiej. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać, dodać gruszki i ponownie wymieszać. Napełnić foremki do muffinek na 3/4 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Wyciągnąć i wystudzić.





Ciasta bez miksera Ciacho na widelcu

Lekkie ciasto z winogronami

Polecam kolejny przepis z produktami Wodzisław. Znajdują się w niej nowa pastelowa galaretka pinacolada, galaretka rubinowa, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. 


Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy


- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka rubinowa Wodzisław
- 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław
- 300 g ciemnych winogron

- okrągła forma 28 cm

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.

Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując. 
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało. 
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie. 
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała. 

Rada:

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
















Ciacho na widelcu

poniedziałek, 8 września 2014

Galareta wieprzowa

Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików.







Składniki:

- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- sól lub jarzynka
- 2 łyżki żelatyny

- groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.
Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.

sobota, 6 września 2014

Jajka na groszku

Pyszne jajeczka z dodatkiem groszku, ogórków konserwowych i papryki konserwowej na kolację lub śniadanie...





Składniki:

- jajka u mnie 6 sztuk
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 strąki papryki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 2 -3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i robimy kwiatuszki lub przekrawamy na pół.
Groszek odsączamy z zalewy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. wykładamy na talerz i układamy jajka. Danie gotowe, smacznego....


Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...