poniedziałek, 12 stycznia 2015

Murzynek

Polecam pysznego murzynka, którego zawsze robiła moja mama....


Składniki:

- 1 margaryna - 250 g
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody

- 4 żółtka
- 2 szklanki maki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 białka jaj
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego...

Karnawałowe Słodkości!

piątek, 9 stycznia 2015

Grzanki z twarożkiem i łososiem

Polecam pyszne i zdrowe śniadanko, nie tylko na piątek. Pomysł zaczerpnięty od Evity
Podaję składniki dla 2 osób dorosłych.






Składniki:

- 4 grzanki ja miałam z chleba tostowego pełnoziarnistego zagrzane w tosterze

- 100 g łososia wędzonego na zimno

twarożek:
- 100 g twarogu chudego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz

Dekoracja:

- 2-3 gałązki koperku świeżego

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski dodajemy jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, rzodkiewkę pokrojona w kosteczkę. Posypujemy sola, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według gustu.
Chlebki tostowe podgrzewamy w tosterze, układamy na talerzu, smarujemy twarożkiem, układamy plasterki łososia i dekorujemy koperkiem.
Podajemy, smacznego....

czwartek, 8 stycznia 2015

Tort motyl

Tort zrobiłam na 2 urodziny córeczki koleżanki.






Składniki:

na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

masa śmietanowa:

- 500 ml śmietany 30 %
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

dekoracja:


- 700 ml śmietany 30 %
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki
- 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia



Przygotowanie:


biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
 Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.

Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.



środa, 7 stycznia 2015

Sałatka z sosem czosnkowym

Polecam pyszną sałatkę dla wielbicieli czosnku i nie tylko.



Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 rzodkiewek
- pół opakowania sera feta
- pieprz

sos czosnkowy:

- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300 ml jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Na owalnym, talerzu układamy kolejno sałatę lodową umytą i osuszoną. Następnie odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Pomidora myjemy, kroimy na 8 cząstek i układamy na fasoli. Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, układamy na przemian z pomidorem na fasoli. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na 4 części i również układamy an fasoli.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
Następnie ser feta kroimy w kostkę, układamy na sosie czosnkowym i posypujemy pieprzem. Podajemy.





Smacznego...


Surówka z sałatą lodową

Po świętach przestawiam się na zdrowsze żywienie, bo troszkę byłam objedzona, a zatem polecam pyszną zdrową surówkę. Ja ją jadłam jako przekąskę po obiedzie :)





Składniki na dwie porcje:

- 5-6 liści sałaty lodowej
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki konserwowej lub świeżej czerwonej
- pół opakowania sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Ogórki, paprykę i ser feta kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub jako samodzielna przekąska.


Smacznego.... Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń

niedziela, 4 stycznia 2015

Muffinki - przepis podstawowy

Dzisiaj proponuje sprawdzony przepis na muffinki, zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe makowe lub z owocami.








Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

mokre:
- 2 jajka małe lub 1 duże
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.


Tutaj podaję linki do moich muffinek i babeczek:

1. chałwowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/12/chawowe-babeczki.html
2. piernikowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/11/piernikowe-muffinki.html
3. czekoladowe z bananami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/10/czekoladowe-muffinki-z-bananami.html
4. pełnoziarniste z gruszkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-muffinki-z-gruszkami.html
5. z czekoladą w środku: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/07/muffinki-z-czekolada.html
6. z truskawkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/muffinki-z-truskawkami.html
7. truskawkowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/truskawkowe-babeczki.html
8. z makiem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/12/babeczki-z-makiem.html
9. z kokosem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/10/babeczki-z-kokosem.html

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Torcik makowo-wiśniowy

Ten torcik to niespodzianka dla bratowej, która miała w Wigilie urodziny.




Składniki:

na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku

masa jogurtowa:
- 400 ml jogurtu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe

masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

- 1 mandarynka

Przygotowanie:

biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 części.

masa jogurtowa:

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z jogurtem i przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.


masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Masą śmietanową smarujemy boki i wierzch biszkopta. Robimy różyczki, układamy mandarynki.  Możemy dekorować według własnych upodobań.


piątek, 26 grudnia 2014

Ananasowiec

Pomysł na ciasto zrodził się gdyż robiłam cytrynowca z brzoskwiniami, smakowało nam, ale nie wszyscy lubią cytrynę więc powstał ananasowiec.




Składniki:

 na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa - ananasowa:
- sok z 1 puszki ananasa
- 1,5 szklanki wody
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- pół szklanki cukru
- 1 kostka margaryny

- herbatniki 250 g
- ananasy z puszki

masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 % z biedronki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru - sprawdzić

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, miksując dodajemy cukier cukier waniliowy i żółtka. Mikser zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy (36 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypana mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, 20 - 30 minut.

Masa budyniowa:

Do soku wlewamy przegotowaną wodę i odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy i w niej rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy aby budyń ostygł. Następnie miękką margarynę przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy ją na ostudzony biszkopt. Następnie układamy herbatniki.
Ananasy kroimy w kostkę i układamy na herbatnikach.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Wykładamy na ananasy i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.

Smacznego... Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

Strucla makowa

Przepis znaleziony w starych wycinkach gazet. Trochę go zmieniałam.


Składniki:

na ciasto:

- 50 dag mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy

masa makowa:

- 800 g gotowej masy makowej z bakaliami

lukier:

- cukier puder
- woda

- skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie:

ciasto:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać całe jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania  - ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać stopione letnie masło, cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować cienkie prostokąty.
Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego brzegu. Przełożyć do foremek jednakowej długości 35 x 10 cm wyłożonych pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w 190 stopniach. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.








Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

środa, 24 grudnia 2014

Wigilijny kompot

Kompot na Wigilię zrobiłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, polecam.



Składniki:

- 50 dag suszonych owoców
- 3 łyżki cukru
- pół cytryny
- 10 goździków

Przygotowanie:

Owoce musimy dobrze opłukać. Przekładamy do garnka i zalewamy je 2 litrami wody, cytrynę myjemy, wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i goździki. Zagotowujemy i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.

Rada:

Kompot możemy przygotować dzień wcześniej aby nabrał pełnego aromatu lub w Wigilię rano.
Podajemy na zimno z owocami.



Wigilia 2014

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...