Polecam pyszne jajeczka na śniadanie Wielkanocne i nie tylko.
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 szklanka śmietany gęstej 18 %
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, szczypiorku, koperku, pietruszki
- 1 szczypta cukru
- sól do smaku
- 1 szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz oraz zieleninę. Wszystko dobrze wymieszać.
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na półmisku i polewamy sosem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
sobota, 4 kwietnia 2015
piątek, 3 kwietnia 2015
Ciasteczka kruche - kakaowe
Polecam pyszne ciasteczka kruche i kakaowe. Możemy zrobić je na różne okazje. U nas głównie w motywach świątecznych.
Składniki:
ciasteczka jasne:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
ciasteczka kakaowe:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
- 1 łyżka kakao
dekoracja:
- cukier puder
- woda
- kolorowe posypki
Przygotowanie:
Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Wystudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy kolorowa posypką
ciasteczka jasne:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
ciasteczka kakaowe:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
- 1 łyżka kakao
dekoracja:
- cukier puder
- woda
- kolorowe posypki
Przygotowanie:
Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Wystudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy kolorowa posypką
Mazurek paryski
Przepis na ten mazurek znalazłam w starych wycinkach gazet. Nie jest aż tak pracochłonny, za to bardzo smaczny.
Składniki:
ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 jajka
- mały słoik dżemu u mnie czereśniowy
dekoracja:
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody
- forma kwadratowa 20 cm
Przygotowanie:
Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.
Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.
Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.
Smacznego...
Składniki:
ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 jajka
- mały słoik dżemu u mnie czereśniowy
dekoracja:
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody
- forma kwadratowa 20 cm
Przygotowanie:
Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.
Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.
Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.
Smacznego...
Babeczki do koszyczka
Przepis na te babeczki znalazłam u Karoli. Ja niestety nie mam foremek do babeczek z kominkiem, dlatego użyłam zwykłych silikonowych. Smaku na pewno im to nie zmieni, a do koszyczka Wielkanocnego w sam raz.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- cukier puder około 0,5 szklanki
- odrobina wody około 2 łyżeczki
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, budyń waniliowy, jajka, aromat waniliowy, mleko i wszystko miksujemy.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce np tej z piekarnika.
Gdy babeczki wystygną polewamy lukrem. Cukier puder mieszamy z wodą i aromatem cytrynowym.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- cukier puder około 0,5 szklanki
- odrobina wody około 2 łyżeczki
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, budyń waniliowy, jajka, aromat waniliowy, mleko i wszystko miksujemy.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce np tej z piekarnika.
Gdy babeczki wystygną polewamy lukrem. Cukier puder mieszamy z wodą i aromatem cytrynowym.
sobota, 21 marca 2015
Ciasto z kokosem
Polecam smaczne i szybkie ciasto z kokosem do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
lukier:
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- odrobina wody
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę otartą z cytryny dalej miksują, na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
Ciasto wylewamy do silikonowej formy o wymiarach 25 x 7 cm lub do metalowej podłużnej formy o podobnych wymiarach
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto studzimy, lukrujemy i posypujemy posypką.
Składniki:
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
lukier:
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- odrobina wody
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy, kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę otartą z cytryny dalej miksują, na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
Ciasto wylewamy do silikonowej formy o wymiarach 25 x 7 cm lub do metalowej podłużnej formy o podobnych wymiarach
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto studzimy, lukrujemy i posypujemy posypką.
piątek, 20 marca 2015
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Polecam smaczny piątkowy obiadek. Do śledzików ciepłe ziemniaczki...hmmm Takie śledzie zawsze przygotowuję rano aby się przegryzły do pory obiadowej.
Składniki
- 1 słoik (400 g) śledzi w occie Bismarck
- 2 cebule
- 1 duże słodkie jabłko
- 330 ml śmietany 18%
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ze śledzi ściągamy skórkę i kroimy w paseczki, przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do śledzi . Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do śledzi. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Składniki
- 1 słoik (400 g) śledzi w occie Bismarck
- 2 cebule
- 1 duże słodkie jabłko
- 330 ml śmietany 18%
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ze śledzi ściągamy skórkę i kroimy w paseczki, przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, przekładamy do śledzi . Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do śledzi. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...