Składniki na ciasto:
-2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
sos do pizzy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- bazylia suszona wg uznania
- odrobina soli
ilość wedle uznania
- kiełbasa śląska Morliny
- cebula
- pieczarki
- pieczarki
- papryka czerwona
- ser żółty starty
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej blaszce.
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej blaszce.
Składniki sosu wymieszać w miseczce i posmarować pizze. Na wierzchu układać kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15 minut. Smacznego.