wtorek, 30 marca 2021

Sałatka grecka

Polecam pyszną i szybka w wykonaniu sałatkę. Idealna na kolację, spotkanie towarzyskie lub urodzinowe.


 Składniki:

- pół sałaty lodowej

- 1 mała cebula czerwona

- 180 g sera feta

-1 mała czerwona papryka

- 5 łyżek czarnych oliwek

- 1 średni ogórek zielony

sos:

- 100 ml oleju

- 1 łyżeczka musztardy

- 3 łyżki wody

- kilka kropel cytryny

- 1 łyżeczka cukru

- 2 szczypty bazylii i oregano

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę porwać na małe kawałki. Paprykę i cebulę pokroić  paseczki. Ogórka obrać i pokroić w pół księżyce. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, składniki sosu wymieszać w miseczce i polać sałatkę, wymieszać. Smacznego.

poniedziałek, 29 marca 2021

Żeberka duszone i surówka

Polecam pyszne żeberka na niedzielny obiad i nie tylko z surówką. W mojej rodzinie robimy je od dawna , bo mięso jest przepyszne. Smakuje małym i dużym.






Składniki:

- 1 kg żeberek u mnie trójkąty, bo jest więcej mięsa
- przyprawa do żeberek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

Składniki na sałatkę:

- pęczek szczypiorku
- pół sałaty lodowej
- pół żółtej papryki
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki jogurt naturalnego 
- 1 łyżka majonezu
-sól pieprz

Przygotowanie:

Żeberka pokroić w mniejsze kawałki i posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju i obsmażyć. Mięso przełożyć do brytfanki. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać z cebula i od razu przełożyć do mięsa, podlać wodą i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny lub mniej. Najlepiej posmakować. Możemy sobie zrobić sos zaklepując wodę z mąką. Ja robię pół szklanki wody i 1 czubata łyżka mąki. Mieszam tak żeby nie było grudek i wlewam do powstałego sosu po żeberkach. Oczywiście mięso wyciągamy  i wtedy robimy sos.


Sałatka:

Szczypiorek siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy sola, pieprzem i mieszamy.

Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

sobota, 23 listopada 2019

Pizza z kiełbasą Morlińską

Dzisiaj upiekłam trzy małe pizze z z porcji na jedną dużą, która zawsze piekę na blaszce z piekarnika. Dwie dla dzieci tylko z sosem, kiełbasą i serem, a dla dorosłych z innymi dodatkami. Ten przepis bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni Pizza jest na grubym i puszystym cieście.



Składniki na ciasto: 

-2 dkg drożdży 
- 1 łyżka cukru 
- 3/4 szklanki mleka 
- 2 szklanki mąki 
- 1 jajko 
- 1 łyżka oleju

sos do pizzy:

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- bazylia suszona wg uznania
- odrobina soli

ilość wedle uznania
- kiełbasa śląska Morliny 
- cebula
- pieczarki
- papryka czerwona
- ser żółty starty 


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej  blaszce. 
Składniki sosu wymieszać w miseczce i posmarować pizze. Na wierzchu układać kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15 minut. Smacznego.






Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

środa, 20 listopada 2019

Leczo z zielonymi warzywami

Polecam pyszne leczo z kiełbaską śląską z Morlin. Możemy podać na kolację z bułka lub na imprezie jako ciepłe danie. Leczo bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni


Składniki:

- 5 lasek kiełbasy śląskiej Morliny
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej ( możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki ketchupu ostrego

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Paprykę i selera oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cukinię kroimy ze skórką w pół księżyce.


Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, następnie dodajemy seler, paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dalej smażymy 3 minuty. Po tym czasie podlewamy wodą około 1 szklanki, dodajemy cukinie i dusimy 3 minuty.




 Dodajemy koncentrat pomidorowy chwilkę gotujemy, dodajemy ketchup dalej gotujemy koło 5 minut. Smacznego.






Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Gulasz z kurczaka z marchewka i groszkiem

Dzisiaj proponuję szybki obiad. Często brakuje nam czasu, więc to danie się sprawdzi, bo kurczaka nie musimy długo dusić. Dzieciom również smakuje więc polecam.


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 słoik groszku z marchewką
- przyprawa do kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pieprz
- olej do smażenia

do zagęszczenia
- 100 ml zimnej wody
- 1 czubata łyżka mąki 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy mięso i smażymy na rumiano. Podlewamy szklanką wody i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek z marchewką z zalewą. Doprowadzamy do wrzenia i zaklepujemy wodą wymieszaną z mąką. Doprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego.

poniedziałek, 18 listopada 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z papryką


W sobotę na obiad zrobiłam pieczeń z mięsa mielonego z papryką. Jest bardzo smaczna. To jest porcja mniejsza akurat dla czteroosobowej rodziny i dlatego jest niska. Porcję możemy podwoić i wtedy pieczeń będzie wyższa.


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko 
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
-  pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki przyprawy do mielonego

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, wykrawamy środek i  kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę oraz paprykę. Wszytko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. 




środa, 13 listopada 2019

Sałatka ziemniaczana z kiełbasą

Polecam pyszną sałatkę z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z dobrej jakości kiełbasą. Czyli coś z serii nie marnujemy jedzenia.


Składniki:
- około 4 szt ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 - 5 sztuk ogórków kiszonych
- laska dobrej kiełbasy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
 dekoracja
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 rzodkiewka



Przygotowanie:

Ziemniaki, ogórki kiszone, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sałatkę możemy schłodzić przed podaniem w lodówce.
Smacznego.




czwartek, 7 lutego 2019

Owsianka z bananem i truskawkami liofilizowanymi

Owsianka jest bardzo pożywna i zdrowa. Idealnie pasuje na śniadanie. Kiedyś jej nie lubiłam, ale teraz przygotowuje ją sama z różnymi dodatkami i bardzo mi zasmakowała.




Składniki:

- 1 szklanka mleka 2 %
- 5 łyżek płatków górskich
- 1 banan
- 1 łyżka truskawek liofilizowanych (możemy użyć mrożonych truskawek)
- 1 łyżka nasion słonecznika
- szczypta soli

Przygotowanie:

Płatki zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Rano posypuję szczyptą soli i gotuje w rondelku 3-4 minuty. Przelewam do miski, wkrawam banana, posypuje truskawkami i słonecznikiem. 

Rada:

1.Jeśli mamy mrożone truskawki to dodajemy je od razu gdy ugotujemy owsiankę i mieszamy, wtedy owsianka będzie chłodniejsza i owoce od razu się odmrożą.
2. Jeżeli zapomnimy zalać płatki mlekiem lub nie lubimy takich miękkich płatek to rano od razu wlewamy mleko do płatek i gotujemy 5 minut.





wtorek, 5 lutego 2019

Sałatka na drugie śniadanie

Dziś polecam sałatkę z małej ilości składników czyli szybko, łatwo i smacznie. Możemy zapakować ją do plastikowego pudełka i zjeść jako drugie śniadanie z ulubioną bułką.




Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu



Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy, ogórka obieramy a paprykę oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy koperek, pietruszkę, majonez, jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smacznego.



poniedziałek, 4 lutego 2019

Omlet z papryką

Pożywne śniadanie to podstawa więc dzisiaj polecam omlet z papryką. Czasami idę na trening na 8 i wtedy nie jem śniadania więc taki omlet po treningu jak najbardziej mi smakuje.





Składniki:

- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 strąk papryki żółtej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim warzywa co jakiś czas mieszając. Jajko wbijamy do miski roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wylewamy na warzywa i smażymy. Cały czas operujemy patelnią delikatnie nią obracając aby jajko się ścięło. Potem naginamy z jednej strony i potem z drugiej strony tworząc rulon. Przekładamy na talerz.








Bądź fit na wiosnę!

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...