Posty

Torcik jogurtowo-jagodowy

Obraz
Zapraszam na smaczny i lekki torcik....     Składniki: - 1 galaretka arbuzowa Winiary - 1 galaretka jagodowa Winiary - 300 g jogurtu naturalnego - 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku) biszkopt: - 2 jajka - 0,5 szklanki cukru - 2 czubate łyżki mąki - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić. Jogurt naturalny z galaretką: W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całk...

Paprykowa sałatka

Obraz
Szybko, prosto i smacznie... Na przekąskę lub kolacje. Składniki: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - puszka kukurydzy - 4 jajka - por biała część - sól, pieprz - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki i por kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i zajadamy. Smacznego...

Surówka z białej kapusty

Obraz
Taką surówkę jadłam w restauracji, bardzo mi zasmakowała wiec postanowiłam ją przygotować sama w domu. Składniki: - pół główki białej kapusty - pół puszki kukurydzy - mała czerwona papryka - sól, pieprz, cukier - 1 lyżka oliwy lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę poszatkować, paprykę umyć i pokroić w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać przyprawami, skropić olejem, wymieszać. Odstawić na pół godziny. Podawać do drugiego dania, do dań z grilla lub zabrać na piknik.

Śledź w zalewie śmietanowo-octowej

Obraz
Ten przepis pod powiedział mi kolega i postanowiłam je przygotować. W tej wersji śledzie są bardzo smaczne. Składniki: - 1 słoik płatów śledziowych w zalewie octowej (700g) - 3 cebule - 1 szklanka śmietany - 1 - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, ściągamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Zalewę po śledziach przelewamy do miski, wkładamy cebulę i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, mieszamy i dodajemy śledzie. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Podajemy z ziemniakami. Smacznego...

Słoneczny sernik na zimno

Obraz
Prosto i smacznie... Moje córeczki go uwielbiają... Składniki: - 1 galaretka cytrynowa - 2 galaretki różowe Winiary Pink Margarita - 400 g serka homogenizowanego waniliowego - kilka truskawek Przygotowanie: Galaretki różowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy będzie tężejąca łączymy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na okrągłą tortownicę. Wstawiamy do lodówki aby stężała. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy wzdłuż, układamy na serniku według mojego pomysłu na zdjęciu lub według własnego. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.

Wiosenna surówka z fetą

Obraz
Zdrowo i smacznie... Składniki: - pół główki sałaty lodowej - pęczek rzodkiewek - 1 ogórek zielony - sera feta - 1 kostka - sól, pieprz - 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem, mieszamy i podajemy. Smacznego...

Bigos

Obraz
Zapraszam na pyszny bigosik, którego nauczyłam się robić od mojej mamy. Jest to smak mojego dzieciństwa.... Ta porcja jest dość spora, bo ja od razu robię więcej i zamykam na gorąco w słoiki. Składniki: - 3 kg kapusty kwaszonej - 20 dag boczku wędzonego - 70 dag mięsa z łopatki - 1 piętno kiełbasy toruńskiej - 10 pieczarek - 1 cebula - ziele angielskie - 4 szt - liść laurowy - 3 szt - pieprz - 4 szt - mały koncentrat pomidorowy - średni słoik ketchupu - olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy. Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczark...

Zupa gołąbkowa

Obraz
Zapraszam na smaczną zupkę z przepisu Bilci, a w moim wykonaniu. Polecam bardzo smaczna. Składniki: - pół główki białej kapusty - 1 duża marchew - kawałek selera - 7-8 średnich mięsistych pomidorów - 200g ryżu - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 3 ząbki czosnku - 1 jajko - 4 łyżi bułki tartej - sól, pieprz do smaku - 3 l. wody - 4 liście laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ry...

Pulpeciki w pomidorowym sosie

Obraz
Zapraszam na smaczny obiadek. Pulpeciki z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego - 1 woreczek ugotowanego ryżu - 1 marchewka - sól, pieprz ziołowy - 1 ząbek czosnku - 1 jajko sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1,5 szklanki ciepłej wody - bazylia - papryka słodka - bułka tarta do obtoczenia pulpecików - olej do smażenia Przygotowanie: Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos. Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego...

Sałatka z kabanosem

Obraz
Pyszna sałatka z kabanosami z posmakiem musztardy. Sprawdzi się na pikniku majowym. Składniki: - 4 kabanosy drobiowe u mnie z Biedronki, bardzo je lubię - 3 jajka ugotowane na twardo - pół czerwonej papryki - por - biała część - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz Przygotowanie: Kabanosy pokroić w plasterki, jajko i paprykę pokroić w kostkę, pora w mniejsze paseczki. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą oraz doprawić solą, pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać. Smacznego...