Posty

Papryka z miodem do słoików

Obraz
Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia. Składniki: - około 4 kg papryki czerwonej Zalewa: - 3 litry wody - 1 szklanka octu - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżki soli Ponadto - ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika - liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika - miód - 1 łyżka na słoik Przygotowanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym. Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.

Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Obraz
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje. Składniki: - 1 kapusta czerwona - 4 cebule - 4 jabłka - sól Zalewa: - 4 łyżki oleju rzepakowego - pół szklanki octu 10 % - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli - 1,5 litra wody Przygotowanie: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.

Makaronowa sałatka z pieczarkami w occie

Obraz
Polecam pyszną sałatkę na kolację. Składniki: - 100 g makaronu rurki lub innego - 1 słoik pieczarek w occie - 3 duże jajka - 5 dag żółtego sera - 2 łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy - sól, pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na 4 części. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać majonez, musztardę, przyprawy i wymieszać. 

Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla

Obraz
Nie przepadałam kiedyś za kaszanką, ale tą wersję jadłam u znajomych na grillu i od tamtej pory ją polubiłam. Ilość składników uzależniona jest od ilości osób. Składniki: - kaszanka - kapusta kiszona - folia aluminiowa do zawijania Przygotowanie: Kaszankę ułożyć na foli aluminiowej, nałożyć kapustę kiszoną i zawinąć. Ułożyć na grillu i podgrzewać, co jakiś czas przewracając. Czas przygotowania około 40-60 minut. Kaszanka jest gotowa gdy skórka zejdzie, ja sprawdzam czy kaszanka jest gotowa naciskając palcem, jak jest bardzo miękka to znaczy, że skórka zeszła z kaszanki i można zajadać.

Ciasto z wiśniami

Obraz
 Polecam pyszne ciasto z wiśniami do kawki na weekend. A tutaj  Inspiracja  na ciasto. Składniki: - 4 duże jajka - 1,5 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka oleju - 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki wiśni bez pestek - cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.  Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm. Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Rada: 1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią alumin...

Szaszłyki z kurczaka z cukinią

Obraz
Pyszne szaszłyki drobiowe z grilla, do tego sos czosnkowy  no i pysznie się zapowiada. Składniki: - 500 g fileta z kurczaka - 1 duża cukinia - przyprawa do szaszłyków - patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę i posypać przyprawą do szaszłyków. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do szaszłyków. Na patyku nabijamy kolejno kurczaka, cukinię i tak do wyrobienia składników. Grillujemy około 15 minut obracając co jakiś czas.

Surówka na grilla

Obraz
Pyszna i zdrowa surówka na grilla, do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Składniki: - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona cebula - 1 ogórek wężowy - 1 czerwona papryka - pół pęczka koperku - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.

Orzeźwiający deser arbuzowo-jagodowy

Obraz
Pyszny, orzeźwiający deser idealny na tak mocne upały. Składniki: - 2 serki homogenizowane naturalne - 1 galaretka arbuzowa - 1 galaretka jagodowa - 0,5 kg arbuza ze skórą - 1 szklanka jagód Przygotowanie: Galaretkę arbuzową rozpuścić 3/4 szklanki wody. Z arbuza odkroić czerwoną część i oczyścić z pestek, zmiksować, połączyć z 1 serkiem homogenizowanym i tężejącą galaretką. Wylać do formy. Ja użyłam silikonowej. Możemy użyć okrągłej tortownicy. Wstawić do lodówki aby stężało. Galaretkę jagodową rozpuścić w 1 szklance wody. Jagody połączyć z drugim serkiem i tężejącą galaretką. Wylać na pierwszą warstwę. Ponownie wstawić do lodówki aby stężało. Gdy dobrze zastygnie wyjąć z formy i podawać.  

Warstwowa sałatka

Obraz
Wyjeżdżam na wakacje i muszę opróżnić lodówkę, więc postanowiłam zrobić sałatkę, wyszła bardzo smaczna. Składniki: - pół kapusty pekińskiej - pół puszki kukurydzy - por biała część - 4 jajka - pęczek rzodkiewek - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki ketchupu - sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy, por pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki pokroić w kostkę. W szklanej miseczce układamy kolejno, kapustę, kukurydzę, por, jajka, rzodkiewki. Ketchup łączymy z majonezem doprawiając sola i pieprzem. Polewamy na wierzch sałatki. Ja udekorowałam szczypiorkiem i posypałam pieprzem. Przed podaniem możemy wymieszać. Smacznego...

Warzywne placki z cukinią

Obraz
Dzisiaj na obiadek zrobiłam pyszne placuszki z cukinią. Jedne z moich ulubionych. Moje placki biorą udział w konkursie biedronki, zagłosujecie: http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,warzywne-placki-z-cukinia,id-491 Składniki: - 1 cukinia - 1 marchewka - 1 mała pietruszka - 2 jajka - 2 łyżki mąki - sól i pieprz Przygotowanie: Cukinię, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, doprawić i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno z ulubionym sosem lub bez. Smacznego.