Posty

Omlet z papryczką chilli

Obraz
Kolejna propozycja na śniadanie z papryczką chilli. Składniki: - 1 mała papryczka chilli - 1 mała cebula - 2 -3 jajka - sól, pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Papryczkę chilli i cebule kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem . Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Następnie wylewamy jajka i posypujemy papryczką chilli, smażymy aż się zetnie. Zginamy na pół, chwilkę smażymy, przekładamy na talerz i zajadamy. Smacznego.

Kasza gryczana z warzywami

Obraz
Polecam pyszna kaszę do mięsa zamiast ziemniaków. Składniki: - pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej - 1 opakowanie warzyw po włosku na patelnie (u mnie z biedronki) - papryka ostra - olej - ewentualnie sól i pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy,a potem dusimy aż będą miękkie. W między czasie dodajemy przyprawy z warzyw i paprykę ostrą, jeżeli nie lubimy ostrych potraw paprykę możemy pominąć lub posypać słodką. Następnie dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy chwilkę smażymy. Doprawiamy jeśli trzeba sola i pieprzem. Podajemy na ciepło. smacznego...

Zupa fasolowa

Obraz
Polecam pyszną zupkę fasolową. Na chłodniejsze dni będzie idealna. Składniki: - 2 litry bulionu ja użyłam  bulionetki - pół opakowania fasoli Jaś - 3 marchewki - 1 pietruszka korzeń - 6 dużych ziemniaków - 1 laska kiełbasy - 100 g boczku wędzonego - 1 liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego - 5 ziarenek pieprzu czarnego - majeranek - pieprz i ewentualnie sól Przygotowanie: Fasolę Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień gotujemy w bulionie. Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę korzeń i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodajemy warzywa do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aby się przyrumienił. Dodajemy do zupy. Jak warzywa i fasola będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego...

Jajecznica z papryczką chilli

Obraz
Polecam pyszną jajecznicę z papryczką chilli. jak ktoś lubi śniadania na ostro to na pewno mu zasmakuje. Składniki: - 2 jajka - 1 mała cebula - 1 mała papryczka chilli czerwona - sól, pieprz - 1 łyżka oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli również kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej na patelni podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy papryczkę chilli i chwilkę smażymy. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę mniej lub bardziej ściętą. Wszystko zależy od gustu.

Jajecznica z boczkiem

Obraz
Nie ma to jak treściwa jajecznica z boczkiem dla zapracowanego mężczyzny, ale nie tylko. Ja również bardzo lubię. Składniki: - 4 jajka - 100 g boczku wędzonego - 1 łyżka oleju do smażenia - sól i pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszamy co jakiś czas aby boczek się dobrze podsmażył. W między czasie jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie wylewamy na boczek i smażymy jajecznicę wg gustu bardziej lub mniej ściętą. U nas ta porcja starczyła na 2 osoby.

Gulasz cielęcy z warzywami

Obraz
Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom. Składniki:  - 0,5 kg cielęciny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - sól, pieprz - masło klarowne do smażenia do zagęszczenia -3/4 szklanki wody - 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut. W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.

Ogórki po chińsku - z papryką ostrą

Obraz
Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji. Składniki: - 2 kg ogórków - 6 łyżek soli - 1,5 szklanki octu 10 % - 8 łyżek oleju - 1 kg cukru - 2 główki czosnku - 2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy. W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków. Przepis znalazłam w internecie.

Ryż z warzywami

Obraz
Dzisiaj polecam ryż z warzywami. Robię tak czasami jak nie mam ochoty na mięso. Składniki: - 250 g warzyw mrożonych po chińsku - pół puszki kukurydzy - 1 woreczek ryżu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, papryka ostra - 3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.

Surówka z sałaty lodowej z kukurydzą

Obraz
Uwielbiam robić surówki, a oto kolejna propozycja z sałaty lodowej. Składniki: - pół główki sałaty lodowej - pół puszki kukurydzy - kawałek pora - 1 mniejszy ogórek zielony - 2 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i mieszamy. Smacznego.

Sałatkowy tort

Obraz
Polecam pyszną sałatkę na każdą okazję, która ozdobi każdy stół. U mnie wersja świąteczna, bo nie miałam ostatnio czasu, ale będę nadrabiać. Składniki:   Pierwsza warstwa: - mały por biała część - pół puszki groszku zielonego - 10 małych ogórków konserwowych - 1 łyzka majonezu - sól, pieprz Druga warstwa: - duży seler ugotowany - 1 jabłko - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Trzecia warstwa: - 4 jajka ugotowane na twardo - 50 g sera żółtego - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Dekoracja: - 1 jajko ugotowane na twardo - 2 plastry szynki - 1 ogórek kiszony lub według gustu Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz. Druga warstwa: Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę. Trzecia warstwa: Jajka kroimy w kostkę, ...