czwartek, 26 grudnia 2013

Tort motylek

Tort zrobiłam z okazji 4 urodzin mojej starszej córeczki. Bardzo się cieszyła jak mogła zdmuchnąć świeczki.... i potem go zjeść.
 Składniki:

- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na krem śmietankowy:

- 1 litr śmietany 30 %
- 4 śmitan-fixy
- 6 łyżek cukru pudru
- barwnik spożywczy czerwony

- dżem truskawkowy

Do dekoracji:

- 2 paluszki
- żelki misie
- lentynki kolorowe
- czekoladowe kropki
- 4 czekoladowe gwiazdki
- pisaki spożywcze

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, śmietan-fixy oraz barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.

Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części. Następnie przekroić na pół. Układać go zewnętrzną stroną do siebie, aby utworzył się motyl.
Pierwszą część smarujemy dżemem. Na to część śmietany.
Układamy drugą część biszkoptu, smarujemy śmietaną. Na to trzecia część biszkopta i smarujemy wierzch tortu i boki. Dekorujemy jak motylka.
Udekorować najlepiej godzinę przed podaniem, bo lentynki i pisaki puszczą barwnik lub zastąpić go innymi cukierkami.





Smacznego....

piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Został mi makaron z obiadu i postanowiłam zrobić makaronową sałatkę z połączeniem fasoli i przyprawą curry. Idealnie sprawdzi się na święta i inne okazje lub kolację.




Składniki:


- 200 g makaronu kolanka z falbanką
- 5 jajek
- 10 dag sera
- puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- curry
- majonez około 4 łyżki


Przygotowanie:


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w średnią kostkę, fasolę odcedzić, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, przyprawy, wymieszać. Smacznego..


środa, 18 grudnia 2013

Sałatka konserwowa

Uwielbiam sałatki jeść i przygotowywać. Ta jest wymyślona z produktów, które miałam akurat w lodówce. Zasmakowała nawet mężowi, który nie zawsze ma ochotę na sałatkę...



Składniki:

- pół puszki kukurydzy
- 4 średnie ogórki konserwowe
- pół słoika papryki konserwowej
- 1 mała cebula
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

Smacznego...


Piernikowa chatka

Pierwszy raz zrobiłam chatkę z piernika. Było z nim troszkę pracy, bo najpierw trzeba zrobić szablony, potem zagnieść ciasto, wyciąć z ciasta poszczególne elementy domku według szablonów, upiec i na koniec utworzyć domek. Chodź pracy dużo, potem widok uśmiechniętych buzi dzieci bezcenny......








Składniki:

- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu

lukier:

- 1 białko
- 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotować szablony z kartki papieru.

Wymiary:

Podstawa co najmniej 12x17 cm jak chcemy płotek umieścić i inne dekoracje ułożyć na podstawce to zróbmy większą podstawkę np. 30x30.
Sciana boczna 10x15 cm - 2 sztuki wycinamy 2 okna
Dach 7x17 cm - 2 sztuki
Przód i tył 10x10x5 cm w jednej wycinamy drzwi i okrągłe okno
Płotek robiłam na oko. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracje, gwiazdki choinki itd.




Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawa, cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem na jednolity kolor. Schłodzić i rozwałkować ciasto. Wyciąć domek z szablonów i upiec w 200 stopniach 10 minut.

Z białka i cukru ubić likier. Skleić domek. Trzeba czekać aż wyschnie, trzeba mieć trochę cierpliwości.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Makaron z warzywami i szynką

Zapraszam na obiadek dla miłośników makaronu. Dzisiejsza propozycja to makaron z warzywami i szynka. Nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na przygotowanie, a danie jest smaczne.


Składniki:

- pół opakowania makaronu do spahgetti
- 5 plastrów szynki konserwowej lub innej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej i curry


Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub słupki. Szynkę również kroimy w słupki.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy warzywa oprócz papryki, podlewamy odrobiną wody i dusimy, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą aby sie nie przypaliło. Jak marchew będzie na wpół miękka dodajemy paprykę, szynkę i dalej dusimy podlewając woda do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dodajemy makaron, mieszamy i chwilkę smażymy.
Podajemy........ Smacznego..........

piątek, 13 grudnia 2013

Ciasto z masą na mleku

Zapraszam na ciasto do kawki. Jest to połączenie biszkoptu z masą z mleka. Przepis znalazłam ze starych wycinków mojej kolekcji.

 Składniki:

na ciasto:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego

na masę:

- szklanka śmietany 18 % zagęszczonej
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- 25 dag margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru

- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać cukier. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, delikatnie lecz dokładnie wymieszać, ale nie ubijać. Przełożyć do dwóch form ( 25 x 40) wyłożonych papierem i upiec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Zależy od piekarnika, trzeba zaglądać.


Masa:

Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, następnie wlać do mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać przestudzony i schłodzony w lodówce serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto. Wierch oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.







piątek, 6 grudnia 2013

Smażone ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu to przygotowuję smażone z kiełbaską i cebulą. Pyszne... Idealnie się sprawdzą dla głodnego mężczyzny...


Składniki:

- ziemniaki ugotowane z obiadu (około 4 średnie )
- 1 cebula
- 20 dag kiełbasy - taką jaką mamy akurat w lodówce ( a jak nie mamy to może być śląska, podwawelska itd)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut i dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i smażyć jakieś 10 minut. Podawać na gorąco z ogórkiem kiszonym lub bez.

środa, 4 grudnia 2013

Szybkie domowe zapiekanki

Dzisiaj propozycja na szybkie zapiekanki, z wędliną, cebulą i serem.....



Składniki na 2 bułki:

- 2 bułki
- 4 plastry wędliny
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 4 plastry sera
- ketchup
- margaryna lub masło do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Bułki przekroić na pół, posmarować margaryną lub masłem, położyć plaster wędliny, 2 plastry cebuli  i plaster sera. Zapiekać 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Polać ketchupem i zajadamy....





poniedziałek, 2 grudnia 2013

Babeczki z makiem

Zapraszam na babeczki z makiem. Idealnie sprawdzą się na święta. Jak nie lubimy dużo piec makowców czy strucli to możemy upiec sobie babeczki, a i przy okazji dzieci będą zadowolone...




Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki maku 
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mak połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Nakładamy do foremek na 3/4 wysokości.


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.



Posypujemy cukrem pudrem.





Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...