Zapraszam na babeczki z makiem. Idealnie sprawdzą się na święta. Jak nie lubimy dużo piec makowców czy strucli to możemy upiec sobie babeczki, a i przy okazji dzieci będą zadowolone...
Składniki na 12 babeczek:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki maku
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mak połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Nakładamy do foremek na 3/4 wysokości.
Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Posypujemy cukrem pudrem.
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńmm wyglądają pysznie :) muszę je upiec bo zostało mi maku :) jednak trochę się boję bo ostatnie babeczki wyszły mi jak biszkopty ;c
OdpowiedzUsuńa robiłaś z mojego przepisu czy jakiegoś innego ?
Usuńten przepis jak dla mnie jest dobry i raczej nie smakuje jak biszkopt, no ale trzeba próbować, aż znajdzie się odpowiedni dla siebie :)
właśnie z innego przepisu :) Ale to naprawdę były biszkopty a nie babeczki-płaskie, twarde, no biszkopciki a nie ładne, puszyste tak jak u Ciebie na zdjęciu :) Musiałam coś sama źle zrobić albo po prostu przepis był zły.No ale wydaje mi się, że jednak niczego nie przekręciłam.
UsuńNo cóż, wierzę w Twój przepis! Na zdjęciu są mega, naprawdę wyglądają apetycznie aż cieknie ślinka! Jutro spróbuję i dam znać czy wyszły :)
Miłego weekendu :*
wyszły pyszne, puszyste, mięciutkie mm! dziękuję bardzo za przepis!
UsuńBardzo się cieszę, że smakowały i za skorzystanie z mojego przepisu :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc do przepisu maku z puszki?
Nie, bo będzie za ciężki, to ma być suchy :)
Usuń