czwartek, 26 grudnia 2013

Tort motylek

Tort zrobiłam z okazji 4 urodzin mojej starszej córeczki. Bardzo się cieszyła jak mogła zdmuchnąć świeczki.... i potem go zjeść.
 Składniki:

- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na krem śmietankowy:

- 1 litr śmietany 30 %
- 4 śmitan-fixy
- 6 łyżek cukru pudru
- barwnik spożywczy czerwony

- dżem truskawkowy

Do dekoracji:

- 2 paluszki
- żelki misie
- lentynki kolorowe
- czekoladowe kropki
- 4 czekoladowe gwiazdki
- pisaki spożywcze

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, śmietan-fixy oraz barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.

Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części. Następnie przekroić na pół. Układać go zewnętrzną stroną do siebie, aby utworzył się motyl.
Pierwszą część smarujemy dżemem. Na to część śmietany.
Układamy drugą część biszkoptu, smarujemy śmietaną. Na to trzecia część biszkopta i smarujemy wierzch tortu i boki. Dekorujemy jak motylka.
Udekorować najlepiej godzinę przed podaniem, bo lentynki i pisaki puszczą barwnik lub zastąpić go innymi cukierkami.





Smacznego....

2 komentarze:

  1. Je to tak krásné a milé že mne to až dojalo!!! Nemám komu něco takového upéct. Přeji holčičce vše nejlepší! Blanulka

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...