Zapraszam na ciasto do kawki. Jest to połączenie biszkoptu z masą z mleka. Przepis znalazłam ze starych wycinków mojej kolekcji.
na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
na masę:
- szklanka śmietany 18 % zagęszczonej
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- 25 dag margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać cukier. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, delikatnie lecz dokładnie wymieszać, ale nie ubijać. Przełożyć do dwóch form ( 25 x 40) wyłożonych papierem i upiec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Zależy od piekarnika, trzeba zaglądać.
Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, następnie wlać do mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać przestudzony i schłodzony w lodówce serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto. Wierch oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń