sobota, 13 lipca 2013

Babka z olejem

Do dzisiejszej kawki proponuje szybką babkę z olejem. Jeśli nie lubimy olejku migdałowego możemy użyć innego.



Składniki:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie:


Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką.  Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut. Forma podłużna 30 cm.






Smacznego...

A tutaj babka w normalnej formie do babki - u mnie silikonowa.





piątek, 12 lipca 2013

Koktajl truskawkowy

Truskawkowy zawrót głowy pomału się kończy więc nie może zabraknąć koktajlu z truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony na drugie śniadanie albo jako deser na podwieczorek.


Składniki:

- 20 dag truskawek
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do wysokiego naczynia. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem około 1 minuty. Przelewamy do szklanek, schładzamy w lodówce.

czwartek, 11 lipca 2013

Zupa klops gotowany

Zapraszam na zupkę z klopsami gotowanymi uwielbianą przez dzieci.



Składniki:

na pulpety:

- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:

Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.


piątek, 28 czerwca 2013

Szybka sałatka

U mnie znowu rzodkiewki w roili głównej. Zatem więc proponuję szybką sałatkę do grilla, na kolację lub na imprezkę. Porcja jest dla dwóch osób. Jak chcemy przygotować dla większej liczby osób podwajamy składniki.


 Składniki:

- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
















Smacznego....

czwartek, 27 czerwca 2013

Trójkąty z twarogiem z ciasta francuskiego

Do dzisiejszej kawki proponuję ciastka z twarogiem na gotowym cieście francuskim. Szybko i smacznie.




Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko






Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.






środa, 26 czerwca 2013

Racuchy z jagodami

Dzisiaj na przekąskę proponuję racuchy z jagodami. Zawsze robiłam z potartymi jabłkami, ale został mi słoiczek jagód i postanowiłam zrobić w takiej wersji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możemy je zjeść z jogurtem naturalnym czy śmietaną.


Składniki:

- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.





wtorek, 25 czerwca 2013

Kompot z truskawek

Zapraw ciąg dalszy. Pyszny kompocik za zimę lub na upalne dni. Ta porcja starczy na 10 szt słoików 1 litrowych






Składniki:

- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.




poniedziałek, 24 czerwca 2013

Konfitury z truskawek

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast.



Składniki:

- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.


  Owoce z sadu i dzialki

niedziela, 23 czerwca 2013

Rolada biszkoptowa z jagodami

Ciasta z bita śmietaną są dość kaloryczne, ale nie można się im oprzeć.






Składniki:

Na biszkopt:

- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.

Krem:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix  i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.



Desery z Kremówką

piątek, 21 czerwca 2013

Bigos ze świeżej kapusty

 Trzeba korzystać z możliwości kupienia świeżych warzyw. ja nie marnuję czasu i u nas pyszny bigosik.



Składniki:

- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy  cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody,  i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.


Makaron z warzywami

Bardzo lubię makaron w różnej postaci. U mnie w odsłonie z warzywami, możemy to danie zjeść na obiad lub kolacje.


 Składniki:

- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.



czwartek, 20 czerwca 2013

Gołąbki ze świeżej kapusty

Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy. Moje dzieciaczki tez się nimi zajadają. Idealne danie na obiad na dzień ojca.


















Składniki:

- duża główka świeżej kapusty

Farsz:

- 1,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut

Sos:

- 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
- 400 g śmietany zagęszczonej




Przygotowanie:

Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).

Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.

Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.

Sos:

Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.



Przysmaki dla taty 3

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...