U mnie sezon na zaprawy dawno zaczęty. Zapraszam więc na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Przepis dostałam od kuzynki, który jest sprawdzony, a sałatka na prawdę pyszna.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- koperek pokrojony około pół pęczka
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy, olej, ocet, wsypujemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy koper i jeszcze raz mieszamy. przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.
Z tej porcji wyszło mi 6 słoiczków od dżemu czy majonezu.
piątek, 26 lipca 2013
czwartek, 18 lipca 2013
Placek po cygańsku
Dzisiaj na obiad u nas gości placek po cygańsku. W wersji domowej smakuje mi najlepiej, chodzi mi o ciasto na placki ziemniaczane. A jeśli o nich mowa to najlepsze na świecie placki robi moja mama.
Smacznego....
Składniki na 3 porcje:
na placki ziemniaczane:
- 7 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
na gulasz:
- 0,5 kg mięsa z szynki
- 200 g mrożonych warzyw w słupkach ( ja kupuje w biedronce) - ( możemy użyć świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół szklanki wody i 2 płaskie łyżki mąki do zagęszczenia gulaszu
Przygotowanie:
Gulasz:
Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do brytfanki, wlewamy wodę i dusimy około 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy warzywa i dusimy około 15 -20 minut. Zagęszczamy gulasz woda rozmieszaną z mąką doprowadzając do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy. Smażymy na oleju placki jak naleśniki.
Gorące placki przekładamy na talerz polewamy gulaszem, składamy na pół, polewamy jeszcze raz gulaszem i podajemy na gorąco.
Smacznego....
wtorek, 16 lipca 2013
Shoarma z kurczaka
Zapraszam na pyszna domową shoarmę z kurczaka. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis dawno temu. Jeszcze wtedy nie kupowałam gazetki tylko pożyczyłam od koleżanki. Shoarma bardzo nam zasmakowała i robię ją co jakiś czas na obiadek.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka
- 10 szt pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 dag żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
- szczypiorek
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i posypujemy przyprawami, przede wszystkim curry i skrapiamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki i cebule obieramy i kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasionka i kroimy w paski.
Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy paprykę i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy aż się warzywa zrumienią.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso i przekładamy do warzyw. wszystko mieszamy, posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gdy się ser roztopi przekładamy na talerze i podajemy z frytkami i ulubioną surówką.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka
- 10 szt pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 dag żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
- szczypiorek
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i posypujemy przyprawami, przede wszystkim curry i skrapiamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki i cebule obieramy i kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasionka i kroimy w paski.
Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy paprykę i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy aż się warzywa zrumienią.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso i przekładamy do warzyw. wszystko mieszamy, posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gdy się ser roztopi przekładamy na talerze i podajemy z frytkami i ulubioną surówką.
sobota, 13 lipca 2013
Babka z olejem
Do dzisiejszej kawki proponuje szybką babkę z olejem. Jeśli nie lubimy olejku migdałowego możemy użyć innego.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut. Forma podłużna 30 cm.
Smacznego...
A tutaj babka w normalnej formie do babki - u mnie silikonowa.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut. Forma podłużna 30 cm.
Smacznego...
A tutaj babka w normalnej formie do babki - u mnie silikonowa.
piątek, 12 lipca 2013
Koktajl truskawkowy
Truskawkowy zawrót głowy pomału się kończy więc nie może zabraknąć koktajlu z truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony na drugie śniadanie albo jako deser na podwieczorek.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do wysokiego naczynia. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem około 1 minuty. Przelewamy do szklanek, schładzamy w lodówce.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do wysokiego naczynia. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem około 1 minuty. Przelewamy do szklanek, schładzamy w lodówce.
czwartek, 11 lipca 2013
Zupa klops gotowany
Zapraszam na zupkę z klopsami gotowanymi uwielbianą przez dzieci.
Składniki:
na pulpety:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.
Składniki:
na pulpety:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.
piątek, 28 czerwca 2013
Szybka sałatka
U mnie znowu rzodkiewki w roili głównej. Zatem więc proponuję szybką sałatkę do grilla, na kolację lub na imprezkę. Porcja jest dla dwóch osób. Jak chcemy przygotować dla większej liczby osób podwajamy składniki.
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego....
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego....
czwartek, 27 czerwca 2013
Trójkąty z twarogiem z ciasta francuskiego
Do dzisiejszej kawki proponuję ciastka z twarogiem na gotowym cieście francuskim. Szybko i smacznie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.
środa, 26 czerwca 2013
Racuchy z jagodami
Dzisiaj na przekąskę proponuję racuchy z jagodami. Zawsze robiłam z potartymi jabłkami, ale został mi słoiczek jagód i postanowiłam zrobić w takiej wersji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możemy je zjeść z jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
wtorek, 25 czerwca 2013
Kompot z truskawek
Zapraw ciąg dalszy. Pyszny kompocik za zimę lub na upalne dni. Ta porcja starczy na 10 szt słoików 1 litrowych
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...