niedziela, 9 lutego 2014

Sałatka z ziemniakami

Szybka i prosta sałatka. Możemy ja przygotować jak zostaną nam ziemniaki z obiadu i mamy szybka kolacje.




Składniki:

- 2 duże ziemniaki
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, posypać solą, pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe i smacznego...

piątek, 7 lutego 2014

Pasta śniadaniowa z nutą czosnku

Bardzo smaczna pasta do każdego rodzaju chleba... na śniadanie, sprawdzi się również na śniadanie Wielkanocne










Składniki:

- 50 g masła
- 10 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć na puch. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek również pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do masła, posypać solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Posmarować chleb i zajadamy ....



Śniadanie mistrzów

czwartek, 6 lutego 2014

Wątróbka z papryką

Mój mąż przepada za wątróbką i dzisiaj zażyczył sobie na obiad. Dzisiaj w  wersji z papryką. Możemy ja podać na obiad z ziemniakami lub na kolacje z chlebem.


Składniki:

- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.

środa, 5 lutego 2014

Makaron z owocami - sałatka

Zapraszam na smaczną sałatkę, którą możemy podać jako śniadanie. W roli głównej z makaronem, owocami, miodem i jogurtem naturalnym. Deser nie jest mocno słodki, dlatego wybierajmy w miarę słodką kiwi, bo jak nie będzie zbyt dojrzała ta sałatkę będzie gorzkawa. Wtedy dodajmy więcej miodu lub po prostu doprawmy cukrem.


Składniki:

- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.

 






 

Smacznego... Śniadanie mistrzów

wtorek, 4 lutego 2014

Jabłuszkowy smakołyk

Smaczny deserek dla dwojga...





Składniki:

- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały banan
- 200 g serka waniliowego

- posypka czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Makaron z sosem pieczarkowym

Dzisiejsza propozycja jest doskonała alternatywą na piątkowy obiad i nie tylko. Prosto, tanio i szybko...


Składniki:

- 200 g makaron penne

- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Polewamy makaron.

sobota, 1 lutego 2014

Roladki ze schabu

Zapraszam na smaczny obiadek :) z nadzieniem papryki, ogórka kwaszonego i sera.




Składniki:
na dwie osoby

- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz

do obtaczania:

- jajko
- bułka tarta

Przygotowanie:

Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.


 Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.



Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podawać z ziemniakami i surówką.


piątek, 31 stycznia 2014

Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

Dorsz w tej odsłonie gości u mnie zawsze na Wigilię, ale możemy podać ją na obiad lub inną okazję.


Składniki:

- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)

Składniki na zalewę:

- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu                                                                                                                                          
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu

oprócz tego:

- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula

Przygotowanie:

Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.



czwartek, 30 stycznia 2014

Gulasz z naturalną mieszanka przypraw

Dzisiejsza propozycja na obiad to bardzo smaczny gulasz z mieszanką przypraw firmy ROYAL BAND, który wygrałam w konkursie "jesienne smaki". Dzięki tej przyprawie w domu roznosi się intensywny zapach ziół. W smaku jest lekko ostry.



Składniki:

- 0,70 kg mięsa szynki, łopatki lub gulaszowe
- mieszanka przypraw do gulaszu ROYAL BAND
- sól, pieprz
sos:
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 płaskie łyżki mąki


Przygotowanie:

Mieszankę przypraw wsypać do kubka (250 ml) i zalać zimną woda. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i usmażyć na rumiano. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody, mieszankę przypraw ii dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Zagęścić mąką rozmieszaną wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Skład mieszanki do gulaszu: cebula, czosnek, liść laurowy, natka pietruszki, goździki, pieprz kolorowy, tymianek, lubczyk, rozmaryn, por, kapusta, seler, marchew, kalafior, kalarepa.

środa, 29 stycznia 2014

Legumina z serka waniliowgo

Jak byłam nastolatką to uwielbiałam ten deser. Nie długo Walentynki więc możemy przygotować taki deser dla swojego partnera.... Z tej porcji wyjdzie jedna pełna miseczka, ale możemy podzielić je na dwie małe miseczki.



Składniki:

- opakowanie serka waniliowego - 150 g
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody do żelatyny

- pół opakowania truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia, zostawić do stężenia żeby później można było wyciąć serduszka, gwiazdki lub pociąć w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, cukier, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Serek wymieszać z zimnym mlekiem przełożyć do miseczek i wstawić do lodówki.
Z galaretki wyciąć foremkami serduszka, gwiazdki i udekorować leguminę. Jak nie mamy foremek to galaretkę możemy pokroić w kostkę i udekorować wg swojego pomysłu.

wtorek, 28 stycznia 2014

Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem

Zapraszam na pyszną zapiekankę z kalafiorem. Jest po prostu wyśmienita.
 



 
 


Składniki:
 
- 1 pierś z kurczaka
- mały kalafior
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
- 10 dag sera
- pół pęczka szczypiorku

 sos:

 - 2 jajka
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, odrobina chili
 
Przygotowanie:
 
Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą i przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanym tłuszczem.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al' dente. Odcedzić i ułożyć na mięsku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami i doprawionymi solą i pieprzem. Przełożyć na kalafior.
Sos: Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut. Po ty czasie wyjmujemy zapiekankę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia sera około 5-10 minut

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...