poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kurczak z warzywami i makaronem

Zapraszam na obiadek z makaronem, bo ziemniaki mi się chwilowo przejadły.
 
Składniki:

- 1 szklanka makaronu muszelki Malma
- 1 filet z kurczaka
- 200 g mrożonych warzyw na patelnie
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyc 5 minut, po tym czasie dodać warzywa , przykryć pokrywą i dusić do miękkości warzyw. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć makaron, a na wierzchu położć mięso z warzywami. Posypać szczypiorkiem.

Ekspresowe ciasto drożdżowe

Bardzo szybkie i pyszne ciasto drożdżowe. Jak nie mamy czasu na długie pieczenie to ono idealnie się nadaje.




Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- śmietankowy olejek zapachowy

- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.

Rada:

 W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.



czwartek, 3 kwietnia 2014

Surówka z fetą

Pyszna surówka do obiadu lub na grilla, a sezon nie długo się zacznie...





Składniki:

- mała kapusta pekińska
- pęczek rzodkiewek
- pół kostki sera feta
- mały zielony ogórek
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- kilka kropel oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Ser feta pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, skropić olejem i wymieszać. Schłodzić i podawać do obiadu lub na grilla do kiełbaski lub innego mięska.

Surówkowo witamy wiosnę! Zielono mi, idzie wiosna Zdrowy tryb życia

wtorek, 1 kwietnia 2014

Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem na chleb

Bardzo pyszna pasta z twarogu na chleb, lubię ją od dzieciństwa i robię ją do tej pory. Idealne na piątek.



Składniki:

- kostka twarogu 250 g
- 3-4 łyżki gestej śmietany 18 %
- 4 rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Szczypiorek i rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.
Twaróg przełożyć do miseczki rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sól, pieprz, rzodkiewkę, szczypiorek i wszystko wymieszać.
Smarować chleb lub bułki.



Smacznego...

poniedziałek, 31 marca 2014

Placuszki ryżowe z cukinią i boczkiem wędzonym

Zapraszam na wymyślone placuszki z dodatkiem wędzonego boczku. Możemy je jeść jako przekaskę lub kolację, z sosami lub bez. Mi najbardziej smakowały same bez sosu czy ketchupu.





Składniki:

- 1 woreczek ryżu
- 1 cukinia
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z cebulą pokrojoną w kostkę.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż, cukinię, boczek z cebulką przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem ziołowym, wbić jajko i dodać bułkę tartą, wymieszać. Kłaść łyżką formując placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.
Smacznego.

niedziela, 30 marca 2014

Liebster Blog Award

Dostałam nominację do zabawy Liebster Blog Award od Klaudi i Danusi Za co bardzo dziękuję.





Reguły zabawy :

"Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".



Pytania od Klaudi:
1. Jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Najbardziej to chyba jednak rosół.
2.Czy Twój mąż/facet też gotuje?

Prawie nigdy, ale jajecznicę umie zrobić.
3.Twoja ulubiona sałatka?

Teraz gyros.
4. Ulubiony znany kucharz?

Lubię oglądać Ewę Wachowicz.
5. Jak często gotujesz?

Codziennie.
6. Gotujesz obiad z 2 dań na codzień?

Nie, wolę zrobić jakieś przekąski między posiłkami.
7.  Ulubione danie obiadowe ?

Kotlet z piersi kurczaka.
8. Gdybyś miała możliwość, wzięła byś udział w Top Chef?

Chyba jeszcze nie....
9. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?

Z gazet, internetu,telewizji i wymyślam sama.
10.Twoja popisowa potrawa to?

Gotuję różne dania i ciężko mi teraz wybrać.
11. Jakie śniadanie najbardziej lubisz?
Jajecznicę z cebulką i chudą kiełbaską.


Pytania od Danusi:
 
  1. Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie) / masło, mleko, wędliny,warzywa, dżem itd,
  2. Sernik, czy napoleonka, a może coś innego? / sernik
  3. Ulubione owoce / truskawki, maliny
  4. Z czym Ci kojarzy się lato? / plaża, woda, odpoczynek, grill
  5. Potrawa pewniak, czy eksperyment / różnie niekiedy stawiam na pewniaka, a jak mamwięcej czasu to eksperymentuję
  6. Czy robisz domowe przetwory? / tak
  7. Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni? jak dużo ludzi mi się kręci
  8. Bazylia, tymianek, czy rozmaryn? / bazylia
  9. W tej chwili zjadłabym… shoarme z kurczaka lub rosół
  10. Jakie zioła królują w Twojej kuchni? / zioła prowansalskie, bazylia, oregano itp.
  11. Ulubiony program kulinarny / nie mam ulubionego

Blogi, które nominuję:

1. http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
2. http://zcukrempudrem.blogspot.com
3. http://fully-flavoured.blogspot.com
4. http://edytkagotuje.blogspot.com/
5. http://poprostupyszne.blogspot.com/
6. http://ciastco.blogspot.com/
7. http://e-bookkucharski.blogspot.com
8. http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com
9. http://rozowakuchnia.blox.pl
10. http://sylkahaha.blox.pl


Moje pytania:
 
1. Ulubione danie z dzieciństwa?
2. Ulubione danie z makaronem?
3. Czy lubisz kuchnię chinską?
4. Na śniadanie jajecznica czy płatki z mlekiem?
5. Wakacje nad morzem czy w górach?
6. Ulubione dodatki do pizzy?
7. Czy lubisz oglądać programy kulinarne?
8. Ulubione warzywo?
9. Kawa czy herbata?
10. Święta Wielkanocne czy Boże Narodzenie?
11. Czy lubisz wymyślać nowe potrawy ?

 

sobota, 29 marca 2014

Danie jednogarnkowe z kiełbasą

Zapraszam na jedno z dań wymyślonych z tego co mamy pod ręką...

 




Składniki:

- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 laska kiełbasy np. toruńskiej
- 1 duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
- woda


Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na patelni na rozgrzany olej dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy kiełbasę. Smażymy 10 minut i dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 10 minut.
Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i przyprawę do gulaszu,dusimy do miękkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco.

piątek, 28 marca 2014

Wiosenna surówka

Wiosna przyszła, chodź za oknem różnie bywa, ale u mnie na talerzu przy najmniej jest wiosennie...




Składniki:

- 4 liście sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 10 cm zielony ogórek
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- przyprawa do sałatek u mnie Kamis
- kilka kropel oliwy z oliwek, ewentualnie oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie doprawiamy jeśli trzeba według własnych kubków smakowych i posypujemy szczypiorkiem.


Zielono mi, idzie wiosna Surówkowo witamy wiosnę!

czwartek, 27 marca 2014

Racuszki z kapustą

Zapraszam na bardzo smaczne placuszki. Możemy je jeść same z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego lub innego ulubionego.

 

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.







wtorek, 25 marca 2014

Surówka z pora z kukurydzą

Smaczna surówka do obiadu lub jako przekąska miedzy posiłkami...





Składniki:

- puszka kukurydzy
- 1 por
- 3 ogórki kiszone
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Pora sparzyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka kiszonego obrać ze skórki i pokroić  kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
 
Surówkowo witamy wiosnę!

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...