Polecam jajka z sałatką na sałacie na Wielkanocny stół. Jest to mała porcja. Jak przygotowujemy dla większej ilości osób musimy powiększyć proporcje mniej więcej jedna sałata z jajkiem dla jednej osoby.
Składniki:
- pół puszki kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 4 liście sałaty lodowej
- zielona pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Sałatę umyć i osuszyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. 4 rzodkiewki zostawić do dekoracji, wykroić z nich kwiatki, a resztę pokroić w kostkę i przełożyć do kukurydzy, posypać solą, pieprzem dodać majonez i wymieszać.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, nakładać porcję sałatki i na wierzch połówkę jajka. Udekorować kwiatkami z rzodkiewki i zieloną pietruszką.
niedziela, 13 kwietnia 2014
środa, 9 kwietnia 2014
Sałatka z makaronem
Szybka i prosta sałatka na kolację lub inną okoliczność.
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- pół puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- kawałek pora - około 7 cm
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Przełożyć do miski, na makaron wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie ogórki pokrojone w kostkę i por również pokrojony w kostkę. Na wierzch smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem.
Rada:
Przed podaniem możemy sałatkę wymieszać.
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- pół puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- kawałek pora - około 7 cm
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Przełożyć do miski, na makaron wyłożyć odcedzoną kukurydzę. Następnie ogórki pokrojone w kostkę i por również pokrojony w kostkę. Na wierzch smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem.
Rada:
Przed podaniem możemy sałatkę wymieszać.
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Kurczak z warzywami i makaronem
Zapraszam na obiadek z makaronem, bo ziemniaki mi się chwilowo przejadły.
- 1 szklanka makaronu muszelki Malma
- 1 filet z kurczaka
- 200 g mrożonych warzyw na patelnie
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyc 5 minut, po tym czasie dodać warzywa , przykryć pokrywą i dusić do miękkości warzyw. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć makaron, a na wierzchu położć mięso z warzywami. Posypać szczypiorkiem.
Ekspresowe ciasto drożdżowe
Bardzo szybkie i pyszne ciasto drożdżowe. Jak nie mamy czasu na długie pieczenie to ono idealnie się nadaje.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- śmietankowy olejek zapachowy
- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.
Rada:
W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- śmietankowy olejek zapachowy
- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.
Rada:
W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.
czwartek, 3 kwietnia 2014
Surówka z fetą
Pyszna surówka do obiadu lub na grilla, a sezon nie długo się zacznie...
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- pęczek rzodkiewek
- pół kostki sera feta
- mały zielony ogórek
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- kilka kropel oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Ser feta pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, skropić olejem i wymieszać. Schłodzić i podawać do obiadu lub na grilla do kiełbaski lub innego mięska.
wtorek, 1 kwietnia 2014
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem na chleb
Bardzo pyszna pasta z twarogu na chleb, lubię ją od dzieciństwa i robię ją do tej pory. Idealne na piątek.
Składniki:
- kostka twarogu 250 g
- 3-4 łyżki gestej śmietany 18 %
- 4 rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szczypiorek i rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.
Twaróg przełożyć do miseczki rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sól, pieprz, rzodkiewkę, szczypiorek i wszystko wymieszać.
Smarować chleb lub bułki.
Smacznego...
Składniki:
- kostka twarogu 250 g
- 3-4 łyżki gestej śmietany 18 %
- 4 rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szczypiorek i rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.
Twaróg przełożyć do miseczki rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sól, pieprz, rzodkiewkę, szczypiorek i wszystko wymieszać.
Smarować chleb lub bułki.
Smacznego...
poniedziałek, 31 marca 2014
Placuszki ryżowe z cukinią i boczkiem wędzonym
Zapraszam na wymyślone placuszki z dodatkiem wędzonego boczku. Możemy je jeść jako przekaskę lub kolację, z sosami lub bez. Mi najbardziej smakowały same bez sosu czy ketchupu.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 1 cukinia
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z cebulą pokrojoną w kostkę.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż, cukinię, boczek z cebulką przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem ziołowym, wbić jajko i dodać bułkę tartą, wymieszać. Kłaść łyżką formując placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.
Smacznego.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 1 cukinia
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z cebulą pokrojoną w kostkę.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż, cukinię, boczek z cebulką przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem ziołowym, wbić jajko i dodać bułkę tartą, wymieszać. Kłaść łyżką formując placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano.
Smacznego.
niedziela, 30 marca 2014
Liebster Blog Award
Dostałam nominację do zabawy Liebster Blog Award od Klaudi i Danusi Za co bardzo dziękuję.
Reguły zabawy :
"Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".
Pytania od Klaudi:
1. Jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Najbardziej to chyba jednak rosół.
2.Czy Twój mąż/facet też gotuje?
Prawie nigdy, ale jajecznicę umie zrobić.
3.Twoja ulubiona sałatka?
Teraz gyros.
4. Ulubiony znany kucharz?
Lubię oglądać Ewę Wachowicz.
5. Jak często gotujesz?
Codziennie.
6. Gotujesz obiad z 2 dań na codzień?
Nie, wolę zrobić jakieś przekąski między posiłkami.
7. Ulubione danie obiadowe ?
Kotlet z piersi kurczaka.
8. Gdybyś miała możliwość, wzięła byś udział w Top Chef?
Chyba jeszcze nie....
9. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
Z gazet, internetu,telewizji i wymyślam sama.
10.Twoja popisowa potrawa to?
Gotuję różne dania i ciężko mi teraz wybrać.
11. Jakie śniadanie najbardziej lubisz?Jajecznicę z cebulką i chudą kiełbaską.
Pytania od Danusi:
Blogi, które nominuję:
1. http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
2. http://zcukrempudrem.blogspot.com
3. http://fully-flavoured.blogspot.com
4. http://edytkagotuje.blogspot.com/
5. http://poprostupyszne.blogspot.com/
6. http://ciastco.blogspot.com/
7. http://e-bookkucharski.blogspot.com
8. http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com
9. http://rozowakuchnia.blox.pl
10. http://sylkahaha.blox.pl
Moje pytania:
1. Ulubione danie z dzieciństwa?
2. Ulubione danie z makaronem?
3. Czy lubisz kuchnię chinską?
4. Na śniadanie jajecznica czy płatki z mlekiem?
5. Wakacje nad morzem czy w górach?
6. Ulubione dodatki do pizzy?
7. Czy lubisz oglądać programy kulinarne?
8. Ulubione warzywo?
9. Kawa czy herbata?
10. Święta Wielkanocne czy Boże Narodzenie?
11. Czy lubisz wymyślać nowe potrawy ?
Reguły zabawy :
"Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".
Pytania od Klaudi:
1. Jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Najbardziej to chyba jednak rosół.
2.Czy Twój mąż/facet też gotuje?
Prawie nigdy, ale jajecznicę umie zrobić.
3.Twoja ulubiona sałatka?
Teraz gyros.
4. Ulubiony znany kucharz?
Lubię oglądać Ewę Wachowicz.
5. Jak często gotujesz?
Codziennie.
6. Gotujesz obiad z 2 dań na codzień?
Nie, wolę zrobić jakieś przekąski między posiłkami.
7. Ulubione danie obiadowe ?
Kotlet z piersi kurczaka.
8. Gdybyś miała możliwość, wzięła byś udział w Top Chef?
Chyba jeszcze nie....
9. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
Z gazet, internetu,telewizji i wymyślam sama.
10.Twoja popisowa potrawa to?
Gotuję różne dania i ciężko mi teraz wybrać.
11. Jakie śniadanie najbardziej lubisz?Jajecznicę z cebulką i chudą kiełbaską.
Pytania od Danusi:
- Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie) / masło, mleko, wędliny,warzywa, dżem itd,
- Sernik, czy napoleonka, a może coś innego? / sernik
- Ulubione owoce / truskawki, maliny
- Z czym Ci kojarzy się lato? / plaża, woda, odpoczynek, grill
- Potrawa pewniak, czy eksperyment / różnie niekiedy stawiam na pewniaka, a jak mamwięcej czasu to eksperymentuję
- Czy robisz domowe przetwory? / tak
- Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni? jak dużo ludzi mi się kręci
- Bazylia, tymianek, czy rozmaryn? / bazylia
- W tej chwili zjadłabym… shoarme z kurczaka lub rosół
- Jakie zioła królują w Twojej kuchni? / zioła prowansalskie, bazylia, oregano itp.
- Ulubiony program kulinarny / nie mam ulubionego
Blogi, które nominuję:
1. http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
2. http://zcukrempudrem.blogspot.com
3. http://fully-flavoured.blogspot.com
4. http://edytkagotuje.blogspot.com/
5. http://poprostupyszne.blogspot.com/
6. http://ciastco.blogspot.com/
7. http://e-bookkucharski.blogspot.com
8. http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com
9. http://rozowakuchnia.blox.pl
10. http://sylkahaha.blox.pl
Moje pytania:
1. Ulubione danie z dzieciństwa?
2. Ulubione danie z makaronem?
3. Czy lubisz kuchnię chinską?
4. Na śniadanie jajecznica czy płatki z mlekiem?
5. Wakacje nad morzem czy w górach?
6. Ulubione dodatki do pizzy?
7. Czy lubisz oglądać programy kulinarne?
8. Ulubione warzywo?
9. Kawa czy herbata?
10. Święta Wielkanocne czy Boże Narodzenie?
11. Czy lubisz wymyślać nowe potrawy ?
sobota, 29 marca 2014
Danie jednogarnkowe z kiełbasą
Zapraszam na jedno z dań wymyślonych z tego co mamy pod ręką...
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 laska kiełbasy np. toruńskiej
- 1 duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na patelni na rozgrzany olej dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy kiełbasę. Smażymy 10 minut i dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 10 minut.
Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i przyprawę do gulaszu,dusimy do miękkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco.
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 laska kiełbasy np. toruńskiej
- 1 duży ziemniak lub 2-3 mniejsze
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroic w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na patelni na rozgrzany olej dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy kiełbasę. Smażymy 10 minut i dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 10 minut.
Wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i przyprawę do gulaszu,dusimy do miękkości ziemniaków.
Podajemy na gorąco.
piątek, 28 marca 2014
Wiosenna surówka
Wiosna przyszła, chodź za oknem różnie bywa, ale u mnie na talerzu przy najmniej jest wiosennie...
Składniki:
- 4 liście sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 10 cm zielony ogórek
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- przyprawa do sałatek u mnie Kamis
- kilka kropel oliwy z oliwek, ewentualnie oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie doprawiamy jeśli trzeba według własnych kubków smakowych i posypujemy szczypiorkiem.
Składniki:
- 4 liście sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 10 cm zielony ogórek
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- przyprawa do sałatek u mnie Kamis
- kilka kropel oliwy z oliwek, ewentualnie oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie doprawiamy jeśli trzeba według własnych kubków smakowych i posypujemy szczypiorkiem.
czwartek, 27 marca 2014
Racuszki z kapustą
Zapraszam na bardzo smaczne placuszki. Możemy je jeść same z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego lub innego ulubionego.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 - 250 g bialej kapusty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Z mleka, żółtek, mąki, wody zrobić ciasto jak na nalesniki, dodać kapustę, cebule, doprawić solą i pieprzem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone racuszki możemy kłaść na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...