piątek, 9 maja 2014

Bigos

Zapraszam na pyszny bigosik, którego nauczyłam się robić od mojej mamy. Jest to smak mojego dzieciństwa.... Ta porcja jest dość spora, bo ja od razu robię więcej i zamykam na gorąco w słoiki.

Składniki:

- 3 kg kapusty kwaszonej
- 20 dag boczku wędzonego
- 70 dag mięsa z łopatki
- 1 piętno kiełbasy toruńskiej
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- ziele angielskie - 4 szt
- liść laurowy - 3 szt
- pieprz - 4 szt
- mały koncentrat pomidorowy
- średni słoik ketchupu
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.

Rada:

Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.
Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

środa, 7 maja 2014

Zupa gołąbkowa

Zapraszam na smaczną zupkę z przepisu Bilci, a w moim wykonaniu. Polecam bardzo smaczna.



Składniki:

- pół główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 7-8 średnich mięsistych pomidorów
- 200g ryżu
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżi bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 3 l. wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie

Przygotowanie:

Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę, a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

czwartek, 1 maja 2014

Pulpeciki w pomidorowym sosie

Zapraszam na smaczny obiadek. Pulpeciki z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym.


Składniki:

- 50 dag mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- sól, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko

sos:

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia
- papryka słodka

- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.
Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.



Smacznego...

środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z kabanosem

Pyszna sałatka z kabanosami z posmakiem musztardy. Sprawdzi się na pikniku majowym.

Składniki:

- 4 kabanosy drobiowe u mnie z Biedronki, bardzo je lubię
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej papryki
- por - biała część
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy pokroić w plasterki, jajko i paprykę pokroić w kostkę, pora w mniejsze paseczki.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą oraz doprawić solą, pieprzem.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać.





Smacznego... Na majówkę

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Surówka

Pyszna, zdrowa, szybka w wykonaniu surówka do obiadu lub na grilla. Na majówkę idealna....





Składniki:

- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 4 liście sałaty lodowej
- pół pęczka szczypiorku
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz
- kilka kropel oliwy lub oleju rzepakowego


Przygotowanie:

Warzywa umyć, osuszyć. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, sałatę porwać rękoma na mniejsze kawałeczki, rzodkiewkę pokroić w kostkę lub w trójkąciki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, skropić oliwa lub olejem i wymieszać.
Podawać do drugiego dania, grilla lub jako przekąskę.







Na majówkę

sobota, 26 kwietnia 2014

Ziołowe kotleciki

Zwykłe kotleciki przyprawione ziołowymi przyprawami sprawiają, że mamy pyszny obiadek do tego ziemniaczki i ulubione surówki.




Składniki na dwie osoby:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- jajko
- bułka tarta

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego

piątek, 25 kwietnia 2014

Filety z kurczaka pod warzywną pierzynką

Zapraszam na smaczny obiadek. Przepis znaleziony u Joanny



Składniki:

- 6 filetów z kurczaka (bez polędwiczek)
- 2 marchewki
- por
- 1/2 słoiczka majonezu
 - sól
-  pieprz
Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami, lekko rozbić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie talarki. Mięso ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać marchewką i porem. Oprószyć pieprzem. Następnie posmarować cienką warstwą majonezu. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

czwartek, 24 kwietnia 2014

Pieczarki w zalewie

Przepis na te pieczarki dostałam od bratowej. Przepis godny polecenia... Dla miłośników pieczarek i nie tylko... Pychotka.

 
Składniki:

- 1 kg pieczarek
- 3-4 jajka
- bułka tarta

na zalewę:

- 1 litr wody
- 1/2 szkl. oliwy
- 1/2 szkl. octu
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- 4 ziela angielski
- 2 liście laurowe
- 3,5 łyżki cukru


Przygotowanie:

Pieczarki umyć, obtoczyć w jajku i bułce tartej - usmażyć.
 Powkładać do słoików.

Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i gotować 10 minut, gorącą zalać pieczarki w słoikach i dobrze zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.



Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

środa, 23 kwietnia 2014

Klopsy z pieczarkami

Zapraszam na smaczne klopsy z pieczarkami ja bardzo je lubię.

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w małą kosteczkę, obsmażyć na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wystudzić.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieczarki, cebulę obraną i pokrojoną w kosteczką, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Formować klopsy według gustu, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.




Smacznego...

Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

sobota, 19 kwietnia 2014

Życzenia wielkanocne

Radosnych Świąt Wielkanocnych,
dobrego odpoczynku, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych, spokojnych i cudownych dni
z okazji Świąt Wielkanocnych

czwartek, 17 kwietnia 2014

Śledź w śmietanie z ogórkiem konserwowym

Bardzo smaczne połączenia śledzia z ogórkiem konserwowym i z sosem śmietanowo-majonezowym. Przepis znaleziony u Joanny. Idealne danie na postny obiad lub na przekąskę.


Składniki:

- 4 filety śledziowe w occie
- 1/2 cebulki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i ogórki drobno posiekać. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić do smaku, wymieszać. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, ułożyć na talerzu w roladki i napełnić sosem.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...