czwartek, 5 czerwca 2014

Muffinki z truskawkami

Pyszne muffinki nie tylko dla dzieci...






Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 12 truskawek  + do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrac z szypułek i dobrze wysuszyć.
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia  połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Gotowe ciasto nakładamy po 1 jednej łyżce do foremek wkładamy wkładamy truskawkę i ponownie nakładamy ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 25 minut. Czas pieczenia może byc dłuższy lub krótszy, wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.



 
 


Milion smaków truskawek Lato w pełni! Nowalijkowe Kucharzenie

środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowe babeczki

Dzisiaj postanowiłam upiec dla moich pociech truskawkowe babeczki, jest to mój ekperyment, ale w stu procentach udany, bo moje córeczki bardzo zadowlone. A nic tak nie cieszy jak uśmiech szczęśliwych dzieci.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka truskawek
- 6 łyżek jogurtu greckiego
 
Przygotowanie:
 
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć w misce. . Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do wysokiej miski i zmiksować, dodać jogurt grecki i wymieszać. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy suche składniki i zmiksowane z jogurtem truskawki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
 Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości.
 
Pieczemy w temp. 190 stopni przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 15 sztuk babeczek z silikonowych foremek. W środku są lekko wilgotne.






 
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!

wtorek, 3 czerwca 2014

Drobiowe leczo - pomidorowe inspiracje/kurczak

Zapraszam na pyszne leczo drobiowe z dodatkiem selera naciowego, który daje mu wyrazistości.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- pół selera naciowego
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
- koncentrat pomidorowy Pudliszki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem ziołowym i papryką ostrą.
Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić w paseczki.
Pieczarki podsmażyć na osobnej patelni
Na patelni na rozgrzany olej dodać fileta z kurczaka, smażyć 5 minut, dodać cebulę i smażyć kolejne 4 minuty. Dodać podsmażone pieczarki, czerwoną paprykę , seler naciowy, chwilkę smażyć. Wlać 1 szklankę wody i dusić aż zmięknie seler naciowy. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować 5 minut, mieszając i w razie czego podlać wodą. Na koniec doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.










Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Makaron z truskawkami

Smak mojego dzieciństwa. Uwilebiam makaron z truskawkami.

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 300 g truskawek
- pół szklanki śmietany 18 %
- pół szklanki jogurtu naturlanego
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać cukier, jogurt, śmietanę i wymieszać.
Polać makaron i gotowe. Milion smaków truskawek

Sajgonki

Zapraszam na sajgonki w szybkiej wersji.



Składniki:

- 1 opakowanie papieru ryżowego - 10 sztuk
- 1 pojedyńczy filet z kurczaka
- 200 g mrożonych warzyw po chińsku
- przyprawa do potraw chińskich
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelnię wlać 3 łyżki oleju i rozgrać, następnie dodać fileta pokrojonego w małą kosteczkę, posypać przyprawą do potraw chińskich, podsmażyć 3 minuty, dodać warzywa i smażyć 10 minut.
Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie, nakładać farsz i zwinąć w rulon.
Sajgonki smażymy w głębokim mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jak będziemy smażyć to uważajmy aby się nie skleiły, bo się nam rozpadną.

Podawać z sosem chińskim.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...