środa, 19 listopada 2014

Truskawkowy deser

Proponuję pyszny deser z truskawek, ja akurat użyłam mrożonego musu, który zrobiłam w okresie letnim. Możemy również użyć truskawek mrożonych wtedy użyjemy mniej wody do galaretki.





Składniki:

- 0.5 kg truskawek - mogą być mrożone
- 0.5 szklanki cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki

dekoracja
- 3 gwiazdki z czekolady
- kulki srebrne cukrowe
- pół mandarynki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. W tym czasie truskawki myjemy lub odmrażamy. Przekładamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy galaretkę lekko tężejącą i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i wkładamy do lodówki aby nasz deser stężał. Wyciągamy z formy, dekorujemy i podajemy.

Rada:

Gdy mamy truskawki mrożone to do galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.






Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto bez jajek


Polecam pyszne, nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych.





Składniki:

- 0,5 (125 g)  kostki margaryny 
- 2 łyżki dżemu - ja użyłam truskawkowego
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody


Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolita masę i wylewamy na kwadratową formę ( 20 x 20 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto najlepiej sprawdzić czy się upiekło po 20 minutach, każdy piekarnik jest inny wiec dla ostrożności trzeba zajrzeć szybciej do piekarnika.









środa, 5 listopada 2014

Kawa po wiedeńsku

Znalazłam przepis na pyszną kawę po wiedeńsku z dodatkiem kakao. Kawa nie jest słodka, także jak lubimy słodką to dosypmy sobie cukier.







Składniki:

- 1 porcja kawy czyli 200 ml ja użyłam rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- bita śmietana lub spienione mleko
- kostki czekolady do dekoracji

- cukier jeśli ktoś lubi słodką

Przygotowanie:

Przygotowujemy kawę, wsypujemy kakao i cukier (jeśli lubimy) do kawy  i mieszamy. Wlać do szklanki na cienkiej nóżce i dekorujemy bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Na koniec ozdobić startą czekoladą.


Smaczna Jesień

wtorek, 4 listopada 2014

Rolada z porem i serem

Polecam przepyszną roladę na Świąteczny stół lub niedzielny obiad dla gości. Idealnie nada się też jako zimna przekąska na przyjęciu.




Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 pory - biała część
- 3 plastry żółtego sera
- tłuszcz do wysmarowania formy

- natka pietruszki i koperek do dekoracji

- folia aluminiowa do przygotowania rolady

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Folię aluminiową rozłożyć na blacie, następnie rozłożyć mięso na około 1 - 1,5 cm.

Por pokroić w plasterki i sparzyć na sitku. Zostawić aby ociekł. Następnie rozkładamy na mięsie.

Zwijamy roladę z pomocą foli aluminiowej, ale bez foli.

Formę (35 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści.

Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym  koperkiem.












Ziołowe ziemniaczki z piekarnika

Pyszne, mniej kaloryczne niż tradycyjne frytki smażone na oleju. Te potrzebują tylko odrobinę aby się nie przypaliły.



Składniki:

- 10 szt średnich ziemniaków
- sól ziołowa
- zioła prowansalskie
- bazylia

- 2 łyżki oleju do posmarowania blachy do pieczenia - ja użyłam tej większej z piekarnika

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Układamy na blaszce wysmarowanej olejem, posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut. Trzeba wcześniej sprawdzić czy się upiekły.



Smacznego...

poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z żółtym serem

Pyszna i szybka sałatka na kolację lub na przyjęcie urodzinowe.




Składniki:

- 5 ogórków konserwowych
- 4 strąki papryki konserwowej
- pół puszki kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do warzyw. Jogurt mieszamy z majonezem doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Podajemy.



piątek, 31 października 2014

Racuchy bananowe z rodzynkami

Pyszne racuszki nie tylko dla dzieci. Coś dla wielbicieli rodzynek jak moja młodsza córeczka, która była zachwycona placuszkami.




Składniki:

- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- 2 garście rodzynek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, rodzynki i rozgniecione widelcem lub zmiksowane banany. Wszystko wymieszać i smażyć na oleju na złoty kolor. Racuszki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Smaczna Jesień

wtorek, 28 października 2014

Klopsy w zalewie octowej

Polecam pyszne klopsy w zalewie octowej idealne na przekąskę na imprezę lub na inna okazję.






Składniki:

klopsy:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

zalewa:

- 1 litr wody
- 2 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 cebule

Przygotowanie:

Klopsy: mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie.

Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło.
Po tym czasie można smakować, smacznego :)


niedziela, 26 października 2014

Jajka w szynce na sałatce

Dzisiaj pyszna i tradycyjna propozycja podania jajek i sałatki na urodziny lub inną uroczystość.




Składniki na 1 półmisek:

do dekoracji:

- 4 liście sałaty
- 5 rzodkiewek
- majonez
- 4 plastry świeżego ogórka

- 6 plastrów szynki
- 3 jajka ugotowane na twardo

na sałatkę:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- kawałek selera
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz


Przygotowanie:


Warzywa na sałatkę gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na talerzu układamy liście sałaty, nakładamy sałatkę. jajka kroimy na pół, zawijamy w plaster szynki tak aby było widać jajko i układamy na sałatce. Na jajku robimy kleksa z majonezu. Z rzodkiewek robimy kwiatuszki i układamy na sałatce. Ogórka zielonego nacinamy, wywijamy i układamy na szynce. Smacznego...


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...