Przepis znaleziony w starych wycinkach gazet. Trochę go zmieniałam.
Składniki:
na ciasto:
- 50 dag mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
masa makowa:
- 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
lukier:
- cukier puder
- woda
- skórka pomarańczowa do posypania
Przygotowanie:
ciasto:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać całe jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania - ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać stopione letnie masło, cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować cienkie prostokąty.
Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego brzegu. Przełożyć do foremek jednakowej długości 35 x 10 cm wyłożonych pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w 190 stopniach. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.
piątek, 26 grudnia 2014
środa, 24 grudnia 2014
Wigilijny kompot
Kompot na Wigilię zrobiłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, polecam.
Składniki:
- 50 dag suszonych owoców
- 3 łyżki cukru
- pół cytryny
- 10 goździków
Przygotowanie:
Owoce musimy dobrze opłukać. Przekładamy do garnka i zalewamy je 2 litrami wody, cytrynę myjemy, wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i goździki. Zagotowujemy i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
Rada:
Kompot możemy przygotować dzień wcześniej aby nabrał pełnego aromatu lub w Wigilię rano.
Podajemy na zimno z owocami.
Składniki:
- 50 dag suszonych owoców
- 3 łyżki cukru
- pół cytryny
- 10 goździków
Przygotowanie:
Owoce musimy dobrze opłukać. Przekładamy do garnka i zalewamy je 2 litrami wody, cytrynę myjemy, wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i goździki. Zagotowujemy i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
Rada:
Kompot możemy przygotować dzień wcześniej aby nabrał pełnego aromatu lub w Wigilię rano.
Podajemy na zimno z owocami.
Łazanki z makiem
Po przygotowaniu makowca i łazanek z kapustą i grzybami został mi makaron i masa makowa, więc przygotowałam łazanki z makiem.
Składniki:
- 100 g makaronu łazanki
- 4 łyżki gotowej masy makowej
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Makaron przełożyć do miski, dodać masę makową, dodać 2-3 kropelki oleju migdałowego i dobrze wymieszać. Podawać.
Składniki:
- 100 g makaronu łazanki
- 4 łyżki gotowej masy makowej
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wystudzić. Makaron przełożyć do miski, dodać masę makową, dodać 2-3 kropelki oleju migdałowego i dobrze wymieszać. Podawać.
Wigilijna sałatka ziemniaczana ze śledziem
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoik śledzi Bismart
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Na półmisku układamy kolejno ziemniaki, które posypujemy solą, następnie ogórki, jajka, smarujemy majonezem i na wierzchu układamy śledzie. Zdobimy papryką i podajemy.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 5 jajek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoik śledzi Bismart
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Na półmisku układamy kolejno ziemniaki, które posypujemy solą, następnie ogórki, jajka, smarujemy majonezem i na wierzchu układamy śledzie. Zdobimy papryką i podajemy.
czwartek, 18 grudnia 2014
Francuskie rogaliki z pieczarkami i serem
Polecam pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. Idealne na przekąskę na urodziny lub sylwestra. Ja użyłam rogalomani do zrobienia rogalików. Otrzymałam ją od prowadzę dom, za która bardzo dziękuję. Wyszło mi 8 sztuk, ale możemy zrobić 16 małych. Poniżej zdjęcia rogalomani.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków sera
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na rogalomani dopasowując i dociskając aby się oddzieliły na trójkąty. Gdy nie mamy rogalomani podzielmy ciasto na pół i wtedy na trójkąty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Na trójkąty ciasta francuskiego nakładamy plaster sera, porcję pieczarek i zwijamy w rogalika.
Pieczemy 12 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Podajemy ciepłe.
Smacznego...
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków sera
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na rogalomani dopasowując i dociskając aby się oddzieliły na trójkąty. Gdy nie mamy rogalomani podzielmy ciasto na pół i wtedy na trójkąty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy 5 minut doprawiając solą i pieprzem.
Na trójkąty ciasta francuskiego nakładamy plaster sera, porcję pieczarek i zwijamy w rogalika.
Pieczemy 12 -15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Podajemy ciepłe.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...