Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 125 g borówek amerykańskich
- kokos do posypania
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
Borówki myjemy i osuszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej miksując, następnie wlewamy żelatynę i miksujemy chwilkę. Wylewamy na biszkopta, układamy borówki dociskając troszkę i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki.