czwartek, 7 lutego 2019

Owsianka z bananem i truskawkami liofilizowanymi

Owsianka jest bardzo pożywna i zdrowa. Idealnie pasuje na śniadanie. Kiedyś jej nie lubiłam, ale teraz przygotowuje ją sama z różnymi dodatkami i bardzo mi zasmakowała.




Składniki:

- 1 szklanka mleka 2 %
- 5 łyżek płatków górskich
- 1 banan
- 1 łyżka truskawek liofilizowanych (możemy użyć mrożonych truskawek)
- 1 łyżka nasion słonecznika
- szczypta soli

Przygotowanie:

Płatki zalewam mlekiem i odstawiam na noc do lodówki. Rano posypuję szczyptą soli i gotuje w rondelku 3-4 minuty. Przelewam do miski, wkrawam banana, posypuje truskawkami i słonecznikiem. 

Rada:

1.Jeśli mamy mrożone truskawki to dodajemy je od razu gdy ugotujemy owsiankę i mieszamy, wtedy owsianka będzie chłodniejsza i owoce od razu się odmrożą.
2. Jeżeli zapomnimy zalać płatki mlekiem lub nie lubimy takich miękkich płatek to rano od razu wlewamy mleko do płatek i gotujemy 5 minut.





wtorek, 5 lutego 2019

Sałatka na drugie śniadanie

Dziś polecam sałatkę z małej ilości składników czyli szybko, łatwo i smacznie. Możemy zapakować ją do plastikowego pudełka i zjeść jako drugie śniadanie z ulubioną bułką.




Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu



Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy, ogórka obieramy a paprykę oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy koperek, pietruszkę, majonez, jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smacznego.



poniedziałek, 4 lutego 2019

Omlet z papryką

Pożywne śniadanie to podstawa więc dzisiaj polecam omlet z papryką. Czasami idę na trening na 8 i wtedy nie jem śniadania więc taki omlet po treningu jak najbardziej mi smakuje.





Składniki:

- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 strąk papryki żółtej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim warzywa co jakiś czas mieszając. Jajko wbijamy do miski roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wylewamy na warzywa i smażymy. Cały czas operujemy patelnią delikatnie nią obracając aby jajko się ścięło. Potem naginamy z jednej strony i potem z drugiej strony tworząc rulon. Przekładamy na talerz.








Bądź fit na wiosnę!

piątek, 1 lutego 2019

Jajka w kokilkach

Jajka na śniadanie to pożywny posiłek, tym razem w innej odsłonie. Polecam bardzo smaczne.




Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej ulubionej wędliny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
- sól, pieprz

-dwie kokilki do zapiekania - u mnie 9 cm
- masło do wysmarowania kokilek

Przygotowanie:

Kokilki wysmarować masłem do każdej włożyć 1 łyżkę szczypiorku, papryki, wędliny. Posypać solą, pieprzem i wbić jajko. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15- 20 minut.
Podawać na ciepło z ulubioną bułką. Smacznego.







Bądź fit na wiosnę!

czwartek, 31 stycznia 2019

Koktajl banan szpinak kiwi

Polecam pyszny koktajl na drugie śniadanie lub na przekąskę po obiedzie lub po treningu.


Składniki:

- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 kostki szpinaku mrożonego
- 1 jogurt naturalny (150 g)
- kilka ziarenek słonecznika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub miksera stojącego i zmiksować. Przelać do szklanki posypać słonecznikiem i smacznie wypić.







Bądź fit na wiosnę!

środa, 30 stycznia 2019

Warkocz z brokułem z ciasta francuskiego

Polecam pyszną przekąskę z brokułem i z filetem z kurczaka.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 1 filet z kurczaka
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano.
Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie 2 minuty. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie ponacinać co 2 cm lecz nie do końca. Zostawiamy w środku około 5 cm nie przeciętego ciasta na farsz. Układamy podsmażonego kurczaka, różyczki brokuła i potarty ser. Zwijamy na przemian tworząc warkocz. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Możemy podać również z sosem czosnkowym. Smacznego.









środa, 18 lipca 2018

Kąski z kurczaka w sezamie

Polecam pyszne kąski z kurczaka na obiad lub jako przekąskę na urodziny lub inną uroczystość. Można podać z różnymi sosami.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- sezam
- czarnuszka

 sos:
-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Jajko rozbijamy na jednym talerzu a na drugim mieszamy sezam z czarnuszką. Następnie mięso obtaczamy w jajku potem w sezamie z czarnuszką i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 -25 minut.
Sos -  ketchup wymieszać z majonezem. Smacznego.






wtorek, 17 lipca 2018

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

Polecam pyszne szaszłyki z kurczaka. Można je upiec na dwa sposoby w piekarniku lub na grillu.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 3 plastry ananasa
- 1 papryka czerwona
- przyprawa do szaszłyków
- bazylia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasa i paprykę również kroimy w kostkę. 
Składniki kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków, posypujemy przyprawami. 
Szaszłyki możemy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub upiec na grillu. Podawać z ulubioną surówką. U mnie z pomidorków koktajlowych. Smacznego.



poniedziałek, 16 lipca 2018

Racuchy bananowe

Polecam pyszne racuchy bananowe na jogurcie naturalnym.




Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 szklanka maki
- 2 banany

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, konfiturą lub miodem. Smacznego.



niedziela, 15 lipca 2018

Zielona surówka

Polecam pyszną surówkę do obiadu.


Składniki:

-  kilka liści sałaty lodowej
- pół pęczka szczypiorku
- 1 jabłko
- kawałek pora 
- sól morska z ziołami
- pieprz
- 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Pora kroimy w pół księżyce i przelewamy wrzącą wodą na sitku studzimy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy solą morską z ziołami oraz pieprzem. Polewamy oliwą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...