czwartek, 12 września 2013

Piernikowe choinki


Pyszne piernikowe choinki idealne na ozdobę stołu lub na prezent świąteczny. Jeśli nie chcemy robić choinek możemy wykrawać różne kształty ciasteczek takie jakie mamy pod ręką foremki.

Składniki:

- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- lukier do dekoracji
- posypka kolorowa do dekoracji


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawa, cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem na jednolity kolor. Schłodzić i rozwałkować ciasto. Wykrawać ciasteczka gwiazdki o różnej wielkości. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Ciasteczka wystudzić, smarować lukrem i układać od największej gwiazdki do najmniejszej. Polukrować jeśli jeszcze trzeba i posypać kolorową posypką.



Rada jeśli chcemy podarować choineczkę na prezent lub dodatek do prezentu zawijamy w przezroczystą folię i zawijamy tasiemką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...