piątek, 3 stycznia 2014

Śledź w śmietanie na słodko

Mój mąż dzisiaj na obiad poprosił o śledzie, ale w wersji na słodko....

Składniki:

- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.



4 komentarze:

  1. co to za cudny deser na początku strony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest jeżynka, podaję link: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/08/jezynka.html

      Usuń

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...