Gulasz z Pesso pszenno-gryczane Wodzisław

Jakiś czas temu dostałam produkty do testowania między innymi Pesso pszenno-gryczane Wodzisław . Dzisiaj wypróbowałam. W smaku jest bardzo dobre, jest lekko strawne bo zawiera błonnik. Idealne dla tych co dbają o linię.

Skład Pesso:  mąka pszenna (74,3%), kaszka gryczana ( 24,7%), sól spożywcza

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 357 kcal / 1515 kJ
Białko 11,6 g
Węglowodany 73,7 g
Tłuszcz 1,7 g
Błonnik pokarmowy 6,4 g






Składniki:

- pół opakowania Pesso pszenno-gryczane Wodzisław

- pół kg mięsa na gulasz
- przyprawa do mięs czerwona Knorr
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia




Przygotowanie:

Pesso zalać gorącą wodą, wymieszać i przykryć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w średnia kostkę i posypać przyprawą Knorr. Obsmażyć na oleju na rumiano (im lepiej podsmażone tym bardziej sos będzie ciemniejszy). Przełożyć do brytfanki. Na oleju na którym smażyliśmy mięso podsmażany cebule obraną i pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i pokrojony w małą kosteczkę. Przekładamy do brytfanki podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości. Oczywiście mieszając i dolewając wodą aby nam się nie przypaliło. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczany zimną wodą rozmieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz podawać z Pesso pszenno-gryczanym.





Komentarze

Popularne posty