wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik na zimno na biszkopcie

Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, więc nie mogło się obejść bez niego. W te święta Wielkanocne sernik na biszkopcie z twarogu z wiaderka.



Składniki:

biszkopt:
- 2 duże jajka 
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego


masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 3 galaretki niebieskie Wodzisław

galaretka:
- 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 galaretka gruszkowa 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić. 

Masa serowa:
Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało. 

Galaretka:
Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.






Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...