czwartek, 31 października 2013

Babeczki z kokosem

Zapraszam na pyszne babeczki z kokosem, polewą czekoladową i płatkami migdałów. Doskonałe do niedzielnej lub świątecznej kawki. Babeczki biorą udział w konkursie na "Kreatywne babki". Zapraszam do głosowania.



Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kokosu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Do dekoracji:

- gotowa polewa czekoladowa Dr. Oetker
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kokos połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. 


Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości. 


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.

  Polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego....




4 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...