Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia bułki
- sól i pieprz
- tarta bułka do obtaczania
- 1 cebula
- 1 kwaszony ogórek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku aż zmięknie. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy średniej wielkości kulki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Ogórka również kroimy w paski.
Kotlecika spłaszczamy, układamy ogórka oraz cebulę, zawijamy . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie buraczki.
nadzienie z kiszona-haha, brzmi fajnie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje?
to z szybkości mogę poprawić jak cię razi :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuń