sobota, 19 października 2013

Tarta z pieczarkami

Zapraszam na przepyszną tartę wg czarrnej z Prześlij Przepis. Połączenie kruchego ciasta, nadzienia jak do pizzy i sosu jak jajecznica. Smak tej tarty jest rewelacyjny i godny polecenia. Zachęcam do wypróbowania, a kto jeszcze nie robił niech spróbuje, na pewno nie pożałuje. 


Składniki:

ciasto:

200 g mąki
100 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

20 dkg pieczarek
1 większa cebula
3-4 plasterki szynki
2 jajka
100 g gęstej śmietany
100 g sera żółtego
sól, pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.

 W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz.


 Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na farsz.

 Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. W temp 200 stopni.




Smacznego.....

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tarty, a z pieczarkami jeszcze nie próbowałam. Na pewno jest bardzo smaczna.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba wcześniej podpiec samej tarty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, ale jak nie jesteśmy pewni czy ciasto spod spodu się upiecze to możemy zapiec 10-15 minut

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...