Zapraszam na przepyszną tartę wg czarrnej z Prześlij Przepis. Połączenie kruchego ciasta, nadzienia jak do pizzy i sosu jak jajecznica. Smak tej tarty jest rewelacyjny i godny polecenia. Zachęcam do wypróbowania, a kto jeszcze nie robił niech spróbuje, na pewno nie pożałuje.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
20 dkg pieczarek
1 większa cebula
3-4 plasterki szynki
2 jajka
100 g gęstej śmietany
100 g sera żółtego
sól, pieprz
słodka papryka
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na farsz.
Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. W temp 200 stopni.
Smacznego.....
Uwielbiam tarty, a z pieczarkami jeszcze nie próbowałam. Na pewno jest bardzo smaczna.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, bo jest pyszna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie trzeba wcześniej podpiec samej tarty ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ale jak nie jesteśmy pewni czy ciasto spod spodu się upiecze to możemy zapiec 10-15 minut
Usuń