Z obiadu został mi wędzony boczek i tak myślałam co by tu wymyślić. Wpadłam na pomysł jednogarnkowego dania, ze składników które miałam w lodówce. Nawet możemy wlać zupę do słoików i za pasteryzować 10 minut i będziemy mieli na inny dzień na obiad lub kolację.
Składniki:
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 1 mała kiełbasa np śląska
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowujemy.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gdy będą na wpół miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli chcemy żeby potrawa była bardziej ostra dodajemy chilli wg uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz