Jeszcze nie robiłam dżemu z porzeczek, bo są kwaskowate, ale w tym roku postanowiłam zrobić i dżem
wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
- 1 kg porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 1 żelfix 3:1
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, oczyszczamy, przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Włączamy gaz, wsypujemy żelfix i mieszamy do zagotowania. Następnie wsypujemy cukier gotujemy 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do mniejszych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (aby się dobrze zamknęły) do wystygnięcia.
poniedziałek, 28 lipca 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz