poniedziałek, 28 lipca 2014

Dżem porzeczkowy

Jeszcze nie robiłam dżemu z porzeczek, bo są kwaskowate, ale w tym roku postanowiłam zrobić i dżem
wyszedł bardzo smaczny.



 Składniki:

- 1 kg porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 1 żelfix 3:1

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, oczyszczamy, przekładamy do garnka i miksujemy blenderem. Włączamy gaz, wsypujemy żelfix i mieszamy do zagotowania. Następnie wsypujemy cukier gotujemy 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do mniejszych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (aby się dobrze zamknęły) do wystygnięcia.



Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...