Przepis pochodzi od mojej bratowej.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kartoflanki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 2 śnieżki na mleko
- 2 fixy do śmietany
- 2 białe czekolady
- 2 paczki kokosu ( czyli 200 g)
dodatkowo:
- 1 czekolada mleczna
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy resztę składników. Wymieszamy i wylewamy na blaszkę. Blachy nie smarujemy. Pieczemy w 180 C, 20 minut.
Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać śnieżkę. Ubijać około 5 minut. Dodać fixy, chwilę ubijać.
Białą czekoladę rozpuścić, a gdy ostygnie dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając. Na koniec wsypać kokos. Wymieszać delikatnie łyżką.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Posypać płatkami migdałowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.
wtorek, 2 kwietnia 2013
Sernik królewski
Przepis na ten sernik znalazłam kiedyś w internecie. Jest bardzo pyszny i często go robię na różne okazje.
Składniki:
ciasto:
- 3/4 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera we wiaderku ( u mnie president - jest najlepszy )
- 6 żółtek
- 1,5 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- kilka kropel olejku arakowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie wstawić do lodówki.
Masa serowa - ubijać robotem margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta, startą na tarce o dużych oczkach.
Sernik piec około 1 godzinę 180 C. Wymiar blachy 36 x 25. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Składniki:
ciasto:
- 3/4 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera we wiaderku ( u mnie president - jest najlepszy )
- 6 żółtek
- 1,5 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- kilka kropel olejku arakowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie wstawić do lodówki.
Masa serowa - ubijać robotem margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta, startą na tarce o dużych oczkach.
Sernik piec około 1 godzinę 180 C. Wymiar blachy 36 x 25. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
sobota, 30 marca 2013
Babka z kisielem wiśniowym
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, kisiel i olej. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut.
Czas pieczenia może być krótszy. Wszystko zależy od piekarnika.
Tęczowa babka galaretkowa
Przepis znalazłam w przepisach Kropka TV. Bardzo mi się ten przepis spodobał i mnie zachwycił. Może posłużyć jako tort.
Składniki:
- 4 galaretki - zielona, żółta, czerwona i pomarańczowa
- 200 ml śmietany 30 %
Przygotowanie:
Pierwszą galaretkę podziel na dwie równe części.
Pierwszą część galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku. Po ostygnięciu wlej do formy i wstaw do lodówki żeby stężała.
Drugą część galaretki rozpuść w 50 ml wrzątku i postaw do wystygnięcia. Następnie dodaj 50 ml śmietany i wymieszaj. Wylej do formy jako druga warstwę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Postępuj podobnie z każdą galaretką. Wylewaj na przemian warstwę galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie i warstwę galaretki ze śmietaną.
poniedziałek, 25 marca 2013
Jabłecznik z bitą śmietaną
Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników. Bardzo mi zasmakował i robię go dość często.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
masa jabłkowa:
- 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.
Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.
Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
masa jabłkowa:
- 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.
Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.
Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
sobota, 23 marca 2013
Jajka na warzywach
Przepis dostałam dawno temu od koleżanki. Od tego momentu zawszę je robię na Wielkanoc lub bez okazji.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 5 ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- średni majonez
- śmietana 18% - 200 ml
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, ogórki i szczypiorek kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z warzywami i mieszamy. Jajka kroimy wzdłuż i układamy żółtkiem do góry na sałatce.
\
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 5 ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- średni majonez
- śmietana 18% - 200 ml
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, ogórki i szczypiorek kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z warzywami i mieszamy. Jajka kroimy wzdłuż i układamy żółtkiem do góry na sałatce.
środa, 13 marca 2013
Kasza gryczana z warzywami
Kasza gryczana w takiej postaci jest idealnym daniem na piątkowy obiad.
Składniki:
- 1 torebka kaszy gryczanej
- opakowanie warzywnej mieszanki mrożonej (ja użyłam włoszczyznę w słupkach)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki olej
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju aż zmiękną. Dodać przyprawy, ugotowaną kaszę, sok pomidorowy i dusić kilka minut.
Składniki:
- 1 torebka kaszy gryczanej
- opakowanie warzywnej mieszanki mrożonej (ja użyłam włoszczyznę w słupkach)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki olej
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju aż zmiękną. Dodać przyprawy, ugotowaną kaszę, sok pomidorowy i dusić kilka minut.
czwartek, 7 marca 2013
Sałatka Ani
Przepis na sałatkę wymyśliłam sama z produktów, które miałam w domu. Bardzo mi zasmakowała.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 ogórki konserwowe ( ja użyłam swoich ogórków po kartusku)
- puszka kukurydzy
- majonez wedle uznania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 ogórki konserwowe ( ja użyłam swoich ogórków po kartusku)
- puszka kukurydzy
- majonez wedle uznania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.
Faworki
Przepis dostałam od mojej teściowej. Mój mąż za nimi przepada od dziecka.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 jaj
- 50 g masła
- 200 g śmietany 18 % (zagęszczona)
- 2 łyżki octu
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać faworki. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli chcemy żeby faworki urosły większe trzeba ciasto rozwałkować trochę grubsze.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 jaj
- 50 g masła
- 200 g śmietany 18 % (zagęszczona)
- 2 łyżki octu
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać faworki. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli chcemy żeby faworki urosły większe trzeba ciasto rozwałkować trochę grubsze.
Leczo
Moja wersja lecza jest na ostro. Zamiast papryki ostrej możemy dodać paprykę słodką i będzie na łagodnie.
Składniki:
- 50 dag kiełbasy (toruńskiej lub innej)
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i jedną cebulę smażymy na patelni. Na drugiej smażymy drugą cebulę z kiełbasą. jak się usmaży podlewamy wodą i dodajemy paprykę i podsmażone pieczarki. Dusimy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy ketchup mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Składniki:
- 50 dag kiełbasy (toruńskiej lub innej)
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i jedną cebulę smażymy na patelni. Na drugiej smażymy drugą cebulę z kiełbasą. jak się usmaży podlewamy wodą i dodajemy paprykę i podsmażone pieczarki. Dusimy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy ketchup mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...