Składniki na 4 osoby:
- 4 plastry schabu
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki + 3/4 szklanki wody na zasmażkę
Przygotowanie:
Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 godz. W razie potrzeby podlewać wodą.
Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, posypać solą, pieprzem i smażyć 5 minut.
Pieczarki przełożyć do mięsa i dusić jeszcze 10 minut. Zrobić zasmażkę z wody i mąki. Wlać do mięsa. Wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego....