Potrawkę wymyśliłam sama, zamiast tradycyjnego lecza. Bardzo nam smakowała, zrobiłam ją na ostro, ale możemy zrobić na łagodnie.
Składniki:
- 5 cienkich parówek np. Berlinki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mały słoik ketchupu Włocławek
- sól, pieprz, papryka ostra lub papryka słodka
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać, parówki, paprykę, chwilkę smażyć, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Posolić, posypać pieprzem i papryka ostrą, dodać ketchup, wszystko wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło z pieczywem.
wtorek, 29 października 2013
Pasta z makreli
Zapraszam na pyszną pastę do chleba wg czarrnej. Jak nam się znudzi makrela możemy zrobić pastę i zjeść ze smakiem na piątkowe śniadanie lub kolację.
Składniki:
1 średnia wędzona makrela
1 ogórek kiszony
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Rybkę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozgnieść widelcem, ogórka pokroić w kostkę i odcisnąć, jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chlebem.
Składniki:
1 średnia wędzona makrela
1 ogórek kiszony
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Rybkę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozgnieść widelcem, ogórka pokroić w kostkę i odcisnąć, jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chlebem.
poniedziałek, 28 października 2013
Cynamonowe racuszki
Zapraszam na kolejny przetestowany przepis czarrnej z Prześlij Przepis. Przetestowałam kilka jej przepisów i postaram się wszystkie tutaj udostępnić. Placuszki są pyszne, cynamon dają im bardzo dobry smak.
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 szklanka mleka
- ok 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki oleju + do smażenia
- 4-5 jabłek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na racuszki wymieszać na jednolita masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.
niedziela, 27 października 2013
Sałatka na szybko
Szybko, tanio i smacznie. Idealna sałatka dla niespodziewanych gości, na śniadanie i kolację.
Składniki:
- 1 słoik mieszanki groszku, marchewki, kukurydzy
- 5 jajek
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę warzyw odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Składniki:
- 1 słoik mieszanki groszku, marchewki, kukurydzy
- 5 jajek
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę warzyw odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
sobota, 19 października 2013
Tarta z pieczarkami
Zapraszam na przepyszną tartę wg czarrnej z Prześlij Przepis. Połączenie kruchego ciasta, nadzienia jak do pizzy i sosu jak jajecznica. Smak tej tarty jest rewelacyjny i godny polecenia. Zachęcam do wypróbowania, a kto jeszcze nie robił niech spróbuje, na pewno nie pożałuje.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
20 dkg pieczarek
1 większa cebula
3-4 plasterki szynki
2 jajka
100 g gęstej śmietany
100 g sera żółtego
sól, pieprz
słodka papryka
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na farsz.
Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. W temp 200 stopni.
Smacznego.....
piątek, 18 października 2013
Tilapia na warzywach
Zapraszam na pyszną rybkę tilapię. Nie dawno ją odkryłam, nie wiedziałam że ma tak dobry smak. Do tego warzywka i pyszny piątkowy obiadek z głowy.
Składniki:
- 4 filety ryby tilapia (mrożona)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do warzyw + do smażenia ryby
- sól
- pieprz ziołowy
- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
Składniki:
- 4 filety ryby tilapia (mrożona)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do warzyw + do smażenia ryby
- sól
- pieprz ziołowy
- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Tilapie rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, posolić. Obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, por również kroimy w słupki. Do mniejszego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy warzywa podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak warzywa będą już miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz ziołowy i zagotowujemy. Gorące warzywa układamy na talerzu, na to gorącą rybkę
czwartek, 17 października 2013
Ciasteczka amoniaczki
Zapraszam na pyszne ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Amoniak kupiłam jakiś czas temu, ale teraz znalazłam chwilę żeby je upiec. Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego........
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego........
niedziela, 13 października 2013
Placek z jabłkami i cynamonem
Dzisiaj chodziło za mną coś słodkiego więc postanowiłam zrobić placek z jabłkami, a miałam ich dużo. Kompoty i marmolady mam już zrobione wiec przyszła pora na ciasto.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- niespełna pół szklanki oleju
- 2 duże jabłka
- cynamon
- cukier puder do posypania ciasta
- kwadratowa forma 23 cm do pieczenia
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce. Posypujemy cynamonem.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Sos pieczarkowy
Gdy nam zostaną pieczarki z przygotowania innego dania możemy zrobić sos pieczarkowy do ziemniaków lub makaronu.
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
sobota, 12 października 2013
Indyk w słodkim sosie
Zapraszam na pyszne mięsko z indyka, które przygotowałam na konkurs kulinarny na Prześlij Przepis. Idealne na świąteczny stół.
Składniki:
- 400 g fileta z indyka w plastrach
- 3 buraki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka vegety
- 1 szklanka wody
- 50 g słodkiej śmietany 18 %
- sól, pieprz,
- cukier
- ocet
- olej do smażenia
- 100 g suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka vegety
- 1 szklanka wody
- 50 g słodkiej śmietany 18 %
- sól, pieprz,
- cukier
- ocet
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano. Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut. W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu.
Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...