Bardzo pyszna sałatka z klopsikami na kolację lub imprezę okolicznościową.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- mały kalafior
- czerwona papryka
- pęczek rzodkiewki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać na jednolita masę i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, wystudzić.
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
Do dużej miski przełożyć pulpeciki, kalafior, paprykę, rzodkiewkę, polać sosem i wymieszać.
Smacznego...
czwartek, 20 marca 2014
sobota, 15 marca 2014
Rolada z mięsa mielonego z kalafiorem i papryką
Dzisiejszy obiadek to mój wymyślony przepis. Rolada jest bardzo smaczna, polecam.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- pół małego kalafiora
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- sól morska
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować a'l dente w osolonej wodzie. Papryke umyć i pokroić w paski.
Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy - sól morską, pieprz ziołowy, papryke słodką. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Przełożyć do mięsa i wyrobic masę. Mięso przełożyć na folię aluminiową i równomiernie rozłożyć. Na środu ułożyc różyczki kalafiora i paski papryki, zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia zaroodporngo wysmarowanego tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 40 minut. Po tym czasie zdjać pokrywę i piecc jeszcze 5 minut.
Rada:
Roladę możemy piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub zawiniętą w folię aluminiową na blaszce.
czwartek, 13 marca 2014
Marchewkowe kotleciki z jajkiem
Bardzo smaczne kotleciki z marchewki. Jadłam je pierwszy raz, znalazłam je tutaj. I na pewno częściej je będą robiła. Idealne danie na piątkowy obiad.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.
wtorek, 11 marca 2014
Rosół
Rosół to smak dzieciństwa przygotowywany przez moją mamę, a dzisiaj robie go równiez ja...
Składniki:
- 2 udka, korpus, szyja, skrzydełka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól
- makaron nitki
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą. Gotować 1 godzinę na małym ogniu, zbierać powstałe szumowiny.
Marchew, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Pora pokroić w paseczki. Włożyć warzywa do rosołu i gotować do miękkości marchewki. Doprawić solą.
Makaron ugotować
według przepisu na opakowaniu.
Rosół podawać z makaronem.
Składniki:
- 2 udka, korpus, szyja, skrzydełka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól
- makaron nitki
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą. Gotować 1 godzinę na małym ogniu, zbierać powstałe szumowiny.
Marchew, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Pora pokroić w paseczki. Włożyć warzywa do rosołu i gotować do miękkości marchewki. Doprawić solą.
Makaron ugotować
według przepisu na opakowaniu.
Rosół podawać z makaronem.
środa, 5 marca 2014
Zupa z klopsikami po Bułgarsku
Przepis znalazłam w starych wycinkach. Zupka jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżka koperku
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- só, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cebulę, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i podsmazyć na nim warzywa. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Do mięsa dodać jajko, posypać solą, pieprzem i uformować kulki. Przełożyć stopniowo do zupy. Gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy razem z ryżem. Gdy ziemniaki będą miękkie posypać koperkiem.
Smacznego...
Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżka koperku
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- só, pieprz
Przygotowanie:
Marchew, cebulę, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i podsmazyć na nim warzywa. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Do mięsa dodać jajko, posypać solą, pieprzem i uformować kulki. Przełożyć stopniowo do zupy. Gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy razem z ryżem. Gdy ziemniaki będą miękkie posypać koperkiem.
Smacznego...
wtorek, 4 marca 2014
Omlet z peperoni
Zapraszam na smaczny omlet w ostrej wersji...
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 cebula
- 1 papryczka peperoni
- 1 kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- patelnia 20 cm
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz z solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Papryczkę peperoni pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Chwilkę podsmażyć i wlać jajka. Smażyć podważając boki aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 cebula
- 1 papryczka peperoni
- 1 kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- patelnia 20 cm
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz z solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Papryczkę peperoni pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Chwilkę podsmażyć i wlać jajka. Smażyć podważając boki aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
poniedziałek, 3 marca 2014
Sernik na zimno przekładany biszkoptami
Ten sernik każdy zna, wzbogacony biszkoptami i galaretką Pina colada daje mu znakomity smak...
Składniki:
- 2 sztuki po 400g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam tych z biedronki)
- 1 opakowanie biszoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka Pina colada - Winiary
- wrząca woda do galaretek
- forma ogrągła 28 cm
Przygotowanie:
Formę wyłozyć biszkoptami.
Galaertkę truskawkową rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z jednym serkiem i delikatnie wykładać na biszkopty, uważajmy aby nie wyplynęły na wierzch, dlatego serek nie może być rzadki, bo biszkopty od razu wypłyną. Wstawić do lodowki aby stężało.
Agrestową galaretkę rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z drugim serkiem.
Na steżonej pierwszej warstwie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wlać delikatnie przygotowany serek z agrestowa galaretką. Włożyc do lodówki aby stężała.
Galaretkę Pina colada przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę sernika. Ponownie włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego...
Składniki:
- 2 sztuki po 400g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam tych z biedronki)
- 1 opakowanie biszoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka Pina colada - Winiary
- wrząca woda do galaretek
- forma ogrągła 28 cm
Przygotowanie:
Formę wyłozyć biszkoptami.
Galaertkę truskawkową rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z jednym serkiem i delikatnie wykładać na biszkopty, uważajmy aby nie wyplynęły na wierzch, dlatego serek nie może być rzadki, bo biszkopty od razu wypłyną. Wstawić do lodowki aby stężało.
Agrestową galaretkę rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z drugim serkiem.
Na steżonej pierwszej warstwie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wlać delikatnie przygotowany serek z agrestowa galaretką. Włożyc do lodówki aby stężała.
Galaretkę Pina colada przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę sernika. Ponownie włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego...
sobota, 1 marca 2014
Sałatka gyros
Każdy ma już chyba przepis na tę sałatkę, oto moja szybka wersja.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogórków konserwowych
- mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać sola, pieprzem papryką słodką i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15 minut i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Składniki sosu połączyć i polać sałatkę. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogórków konserwowych
- mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać sola, pieprzem papryką słodką i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15 minut i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Składniki sosu połączyć i polać sałatkę. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
czwartek, 27 lutego 2014
Pączki - tłusty czwartek
Dzisiaj zapraszam na domowe pączki...
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 6 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy.
Do zaczynu dodajemy żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy aby wyrosło w ciepłe miejsc przykryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy 1,5 cm kawałki. Z każdego formujemy pączka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 6 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy.
Do zaczynu dodajemy żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy aby wyrosło w ciepłe miejsc przykryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy 1,5 cm kawałki. Z każdego formujemy pączka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Surówka z cebuli
Dla miłośników cebuli pod każdą postacią. Prosta i smaczna...
Składniki:
- 3 duże cebule
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki wody
- odrobina kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka. Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać cukier, liść laurowy i wrzucić cebulę, gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić, wystudzić, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Składniki:
- 3 duże cebule
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki wody
- odrobina kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka. Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać cukier, liść laurowy i wrzucić cebulę, gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić, wystudzić, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...