Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 6 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy.
Do zaczynu dodajemy żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy aby wyrosło w ciepłe miejsc przykryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy 1,5 cm kawałki. Z każdego formujemy pączka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
i tak smakują, ale najlepsze robione tego samego dnia :)
OdpowiedzUsuńMała koleżeńska porada. Do zaczynu nie powinnaś dodawać soli, bo ta upośledza rozmnażanie się drożdży. Sól daje się do mąki dodawanej później.
OdpowiedzUsuńRęczę, że w ten sposób zrobione pączki wyrosną Ci jeszcze lepiej, bo tak to wszystko masz wspaniale poukładane :-)
Pozdrawiam Tadeusz
Dziękuję za radę, następnym razem zrobię inaczej, ale ogólnie ciasto ładnie wyrosło :) Były to moje pierwsze pączki :) Pozdrawiam
Usuńcudne!!! kocham pączki
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń