Pyszny niedzielny obiad...
Składniki na 4 sztuki:
- 2 filety z kurczaka
- sól ziołowa, pieprz
- 5 dag sera żółtego
- 1-2 jajka
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą ziołową i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i zwinąć. Ja zwijałam od tej dłuższej strony, wtedy lepiej można je zawinąć, aby ser nie wyciekł i mamy pewność że dobrze się usmażą od środka. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie dziś kalafior z bułką tartą.
niedziela, 18 maja 2014
piątek, 16 maja 2014
Torcik jogurtowo-jagodowy
Zapraszam na smaczny i lekki torcik....
Składniki:
- 1 galaretka arbuzowa Winiary
- 1 galaretka jagodowa Winiary
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)
biszkopt:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Jogurt naturalny z galaretką:
W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
Jagody z galaretką:
Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.
- 1 galaretka arbuzowa Winiary
- 1 galaretka jagodowa Winiary
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód ( mrożonych lub z domowego soku odsączone na sitku)
biszkopt:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Jogurt naturalny z galaretką:
W szklance wody rozpuszczamy arbuzową galaretkę, jak będzie tężeć połączyć z jogurtem naturalnym i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
Jagody z galaretką:
Jagodowąa galaretkę rozpuszczamy w szklane wody, gdy będzie tężeć łączymy z jaagodami i wylewamy na pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.
środa, 14 maja 2014
Paprykowa sałatka
Szybko, prosto i smacznie... Na przekąskę lub kolacje.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- por biała część
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki i por kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i zajadamy.
Smacznego...
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- por biała część
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Papryki i por kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i zajadamy.
Smacznego...
wtorek, 13 maja 2014
Surówka z białej kapusty
Taką surówkę jadłam w restauracji, bardzo mi zasmakowała wiec postanowiłam ją przygotować sama w domu.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pół puszki kukurydzy
- mała czerwona papryka
- sól, pieprz, cukier
- 1 lyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, paprykę umyć i pokroić w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać przyprawami, skropić olejem, wymieszać. Odstawić na pół godziny. Podawać do drugiego dania, do dań z grilla lub zabrać na piknik.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- pół puszki kukurydzy
- mała czerwona papryka
- sól, pieprz, cukier
- 1 lyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, paprykę umyć i pokroić w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać przyprawami, skropić olejem, wymieszać. Odstawić na pół godziny. Podawać do drugiego dania, do dań z grilla lub zabrać na piknik.
poniedziałek, 12 maja 2014
Śledź w zalewie śmietanowo-octowej
Ten przepis pod powiedział mi kolega i postanowiłam je przygotować. W tej wersji śledzie są bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 słoik płatów śledziowych w zalewie octowej (700g)
- 3 cebule
- 1 szklanka śmietany
- 1 - 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie wyjmujemy z zalewy, ściągamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Zalewę po śledziach przelewamy do miski, wkładamy cebulę i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, mieszamy i dodajemy śledzie. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Podajemy z ziemniakami.
Smacznego...
Składniki:
- 1 słoik płatów śledziowych w zalewie octowej (700g)
- 3 cebule
- 1 szklanka śmietany
- 1 - 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie wyjmujemy z zalewy, ściągamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Zalewę po śledziach przelewamy do miski, wkładamy cebulę i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, mieszamy i dodajemy śledzie. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Podajemy z ziemniakami.
Smacznego...
sobota, 10 maja 2014
Słoneczny sernik na zimno
Prosto i smacznie... Moje córeczki go uwielbiają...
Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki różowe Winiary Pink Margarita
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Galaretki różowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy będzie tężejąca łączymy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na okrągłą tortownicę. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy wzdłuż, układamy na serniku według mojego pomysłu na zdjęciu lub według własnego. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki różowe Winiary Pink Margarita
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Galaretki różowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy będzie tężejąca łączymy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na okrągłą tortownicę. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy wzdłuż, układamy na serniku według mojego pomysłu na zdjęciu lub według własnego. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
piątek, 9 maja 2014
Wiosenna surówka z fetą
Zdrowo i smacznie...
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- sera feta - 1 kostka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem, mieszamy i podajemy.
Smacznego...
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- sera feta - 1 kostka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem, mieszamy i podajemy.
Smacznego...
Bigos
Zapraszam na pyszny bigosik, którego nauczyłam się robić od mojej mamy. Jest to smak mojego dzieciństwa.... Ta porcja jest dość spora, bo ja od razu robię więcej i zamykam na gorąco w słoiki.
Składniki:
- 3 kg kapusty kwaszonej
- 20 dag boczku wędzonego
- 70 dag mięsa z łopatki
- 1 piętno kiełbasy toruńskiej
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- ziele angielskie - 4 szt
- liść laurowy - 3 szt
- pieprz - 4 szt
- mały koncentrat pomidorowy
- średni słoik ketchupu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.
Rada:
Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.
Składniki:
- 3 kg kapusty kwaszonej
- 20 dag boczku wędzonego
- 70 dag mięsa z łopatki
- 1 piętno kiełbasy toruńskiej
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- ziele angielskie - 4 szt
- liść laurowy - 3 szt
- pieprz - 4 szt
- mały koncentrat pomidorowy
- średni słoik ketchupu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.
Rada:
Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.
środa, 7 maja 2014
Zupa gołąbkowa
Zapraszam na smaczną zupkę z przepisu Bilci, a w moim wykonaniu. Polecam bardzo smaczna.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 7-8 średnich mięsistych pomidorów
- 200g ryżu
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżi bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 3 l. wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę, a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 7-8 średnich mięsistych pomidorów
- 200g ryżu
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżi bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 3 l. wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w półplasterki marchew , seler pokrojony w kostkę i 2 ząbki czosnku, ziele oraz listki laurowe. Gotujemy. Mięso mieszamy z solą, pieprzem, jednym posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem i bułką tartą. Formujemy małe pulpeciki. Kiedy kapusta trochę zmięknie dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałeczki pomidory ( razem z sokiem). Znów chwilę gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy razem pulpeciki i ryż. Znów gotujemy, co chwilę delikatnie mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna garnka i się nie przypalił. Kiedy ryż całkowicie wchłonie wodę, a pulpeciki będą mięciutkie, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
czwartek, 1 maja 2014
Pulpeciki w pomidorowym sosie
Zapraszam na smaczny obiadek. Pulpeciki z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- sól, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia
- papryka słodka
- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.
Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- sól, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia
- papryka słodka
- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.
Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...