Pyszna, krucha sałatka do grilla lub kolację...
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- pęczek rzodkiewek
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki
Przygotowanie:
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę również pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą pieprze, dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Podawać.
środa, 23 lipca 2014
czwartek, 10 lipca 2014
Muffinki z czekoladą
Dzisiaj upiekłam pyszne babeczki przypominające wypływający wulkan....
Składniki:
- 2 szklanki mąki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- czekolada w słoiku np. nutella lub inna
Przygotowanie:
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych po 1 łyżce, następnie nakładamy na środek po pół łyżeczki czekolady, ponownie na wierzch nakładamy ciasto aby zakryć czekoladę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut. Wystudzić i podawać.
wtorek, 8 lipca 2014
Koktajl truskawkowo-czereśniowy
Schłodzony smakuje rewelacyjnie na drugie śniadanie lub do popicia przy obiedzie.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 20 dag czereśni
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Czereśnie umyć, wypestkować, przełożyć do truskawek. Wsypać cukier, wlać mleko i zmiksować. Dodać lody i ponownie zmiksować. Podawać od razu.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 20 dag czereśni
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Czereśnie umyć, wypestkować, przełożyć do truskawek. Wsypać cukier, wlać mleko i zmiksować. Dodać lody i ponownie zmiksować. Podawać od razu.
sobota, 5 lipca 2014
Torcik truskawkowo-śmietankowy
Pyszny torcik bez okazji na kakaowym spodzie z bitą śmietaną i truskawkami, posypany kokosem po prostu rozpływa się w ustach...
Składniki:
biszkopt:
-2 duże jajka lub 3 małe
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
- kokos do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrąglając brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.
Składniki:
biszkopt:
-2 duże jajka lub 3 małe
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
- kokos do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrąglając brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.
piątek, 4 lipca 2014
Placek z truskawkami
Zaprszam na szybki, tani i smaczny placek z truskawkami i galaretką.
Składniki:
- 10 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki roszku do pieczenia
- 2 łyżki śmiatany zagęszczonej 12 %
- 8 dużych truskawek lu kilka mniejszych
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, wałkujemy i wykładamy na formę okrągłą lub tak jak ja od tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Każdy piekarnik jest inny więc sprawdzajmy czy ciasto się upiekło. Studzimy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na pół iukładamy na upieczonym spodzie.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy aby lekko stężąła i wylewamy na truskawki. Wstawiamy do lodówki aby stężąła galaretka. Kroimy i podajemy do kawki lub herbatki.
Składniki:
- 10 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki roszku do pieczenia
- 2 łyżki śmiatany zagęszczonej 12 %
- 8 dużych truskawek lu kilka mniejszych
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, wałkujemy i wykładamy na formę okrągłą lub tak jak ja od tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Każdy piekarnik jest inny więc sprawdzajmy czy ciasto się upiekło. Studzimy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na pół iukładamy na upieczonym spodzie.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy aby lekko stężąła i wylewamy na truskawki. Wstawiamy do lodówki aby stężąła galaretka. Kroimy i podajemy do kawki lub herbatki.
środa, 2 lipca 2014
Kapuśniak z młodej kapusty z kabanosem
Pyszna zupka z młodej kapusty, smaczku dodają jej smażone kabanosy. Pogoda za oknem nie ciekawa więc zupka idealnie się nadaje.
Składniki:
- 3 skrzydełka
- pół główki świeżej kapusty
- 7 małych kabanosów drobiowych - u mnie z Biedronki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich świeżych ziemniaków
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz i ewentualnie vegeta do smaku
- olej do smażenia kabanosów
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, por również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy.
Kabanosy kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie vegeta.
Smacznego.
Składniki:
- 3 skrzydełka
- pół główki świeżej kapusty
- 7 małych kabanosów drobiowych - u mnie z Biedronki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich świeżych ziemniaków
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz i ewentualnie vegeta do smaku
- olej do smażenia kabanosów
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, por również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy.
Kabanosy kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie vegeta.
Smacznego.
Surówka ze świeżej kapusty z czerwona cebulą
Dzisiejsza surówka jest ostra. Możemy podać ja do dań z grilla lub do obiadu do drugiego dania.
Składniki:
- pół główki świeżej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej 12 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i posolić aby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przełożyć do kapusty. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą jeśli trzeba.
Możemy ja lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego...
Składniki:
- pół główki świeżej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej 12 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i posolić aby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przełożyć do kapusty. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą jeśli trzeba.
Możemy ja lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego...
poniedziałek, 30 czerwca 2014
Sałatka z groszkiem i papryką
Szybka i prosta sałatka dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, paprykę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, por również pokroić w kostkę przełożyć do groszku. Dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego...
Składniki:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, paprykę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, por również pokroić w kostkę przełożyć do groszku. Dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego...
Karkówka w sosie
Pyszna, dobrze doprawiona, krucha karkówka dla zapracowanego mężczyzny i nie tylko.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
Marynata:
- 2 łyżki przyprawy do karkówki
- 2 łyżki przyprawy go grilla
- 2 łyżki przyprawy do steków
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyżka chilli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
Składniki marynaty dokładnie połączyć, mięso przełożyć do miski z marynatą i wymieszać.
Zostawić na około 2 godziny. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Podlewając woda co jakiś czas i mieszając. Gdy mięso będzie gotowe zagęszczamy sos wodą rozmieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
Marynata:
- 2 łyżki przyprawy do karkówki
- 2 łyżki przyprawy go grilla
- 2 łyżki przyprawy do steków
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyżka chilli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
Składniki marynaty dokładnie połączyć, mięso przełożyć do miski z marynatą i wymieszać.
Zostawić na około 2 godziny. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Podlewając woda co jakiś czas i mieszając. Gdy mięso będzie gotowe zagęszczamy sos wodą rozmieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Owocowe sphagetti
Pyszne owocowe sphagetti z truskawkami, jagodami i bananem.
Składniki:
- 200 g makaronu sphagetti
- 250 g truskawek
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 serek waniliowy homogenizowany (200g)
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem. Dodajemy jagody, cukier waniliowy, serek homogenizowany i mieszamy. Polewamy makaron i podajemy.
Smacznego...
Składniki:
- 200 g makaronu sphagetti
- 250 g truskawek
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 serek waniliowy homogenizowany (200g)
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem. Dodajemy jagody, cukier waniliowy, serek homogenizowany i mieszamy. Polewamy makaron i podajemy.
Smacznego...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...