środa, 27 maja 2015

Sałatka

Polecam pyszną sałatkę na różne okazje. Sprawdzi się również na grillu jako dodatek do mięsa.





Składniki:

- pół sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 średni ogórek zielony

- 1 pierś z kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki przyprawy do grilla

sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego 
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz

- 1 łyżka posiekanego koperku




Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, lekko rozbijamy i posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy i kroimy w kostkę.

Sos:
Jogurt naturalny przekładamy do miski dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Doprawiamy według gustu.

Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. 
Ogórka zielonego myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. 
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i układamy na ogórkach.
Następnie mięso układamy na rzodkiewce, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem





Sałatki na grilla

wtorek, 26 maja 2015

Biszkopt ze śmietaną i borówkami

 Korzystając z okazji, że dzisiaj Dzień Matki polecam szybkie ciasto. Biszkopt ze śmietaną i borówkami.






Składniki:

biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru

- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 125 g borówek amerykańskich

- kokos do posypania

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.

Borówki myjemy i osuszamy. 

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
 Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej miksując, następnie wlewamy żelatynę i miksujemy chwilkę. Wylewamy na biszkopta, układamy borówki dociskając troszkę i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki. 





Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

poniedziałek, 25 maja 2015

Jajka z groszkiem

Jajka z groszkiem znają chyba wszyscy. Często je jadłam jako dziecko i teraz mi się o nich przypomniało.




Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy majonez sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy na talerz. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na groszku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy posypać jeszcze pieprzem.



niedziela, 24 maja 2015

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny bardzo często u nas goszczą, bo cała rodzina je uwielbia. Zawsze się staram wymyślić nowy smak. Dzisiaj z gotową domową marmoladą jabłkową z cynamonem. Oczywiście jeśli jej nie mamy możemy ją przygotować.



Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

mokre:
- 2 jajka małe
- 1 szklanka oleju
- 1 jogurt naturalny ( 185 g - danone)
- 1 słoiczek marmolady jabłkowej z cynamonem domowej roboty (190 g)

Rada:

Jeśli nie mamy gotowej marmolady jabłkowej to potrzebne nam będzie 1 duże jabłko, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu. jabłko obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.

Link do marmolady jabłkowo - cynamonowej




Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Mokre składniki czyli jajka, olej, jogurt naturalny i marmoladę jabłkową łączymy w osobnej misce. następnie mokre składniki wlewamy do suchy i mieszamy. nakładamy do foremek na muffiny na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.


Wiosenne słodkości!

sobota, 23 maja 2015

Piersi z kurczaka na ostro i łagodnie

Polecam pyszne mięsko smażone na patelni grillowej na małej ilości tłuszczu. Wersję dla dzieci posypałam tylko przyprawą do kurczaka, a dla dorosłych mieszanką przypraw aby były lekko ostre.
Możemy mięsko także usmażyć na grillu.




Składniki:

- 1 duża pierś z kurczaka

- przyprawa do kurczaka złocista

mieszanka przypraw na ostro:
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy lekko rozbić.
Mięso na łagodnie obsypujemy tylko przyprawą do kurczaka, a mięso na ostro posypujemy mieszanką przypraw.
Mięso smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



piątek, 22 maja 2015

Koktajl bananowy z cynamonem

Koktajl ten możemy przygotować sobie na śniadanie. Nasycimy się nim gdyż banan jest bardzo syty, a cynamon dobrze wpływa na przemianę materii.



Składniki:

- 2 średnie banany
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- niespełna pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Banan obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, jogurt naturalny, wsypujemy cynamon i miksujemy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.




czwartek, 21 maja 2015

Udka na ostro z piekarnika

Dzisiaj polecam szybki, smaczny i ostry obiad. Wystarczy przyprawić mięso odstawić na jakiś czas i mięso samo piecze się w piekarniku. Do tego brokuły i jak kto woli ziemniaki.
Porcja na 2 osoby.


Składniki:

- 2 udka z kurczaka lub 4 podudzia
- 1-2 ząbki czosnku

mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 2 szczypty papryki ostrej
- 1 szczypta imbiru

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas. Mięso najlepiej przygotować rano i w porze obiadowej zapiekać w piekarniku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut lub nieco dłużej.
Podajemy z brokułami lub ulubioną surówką i ziemniakami.



środa, 20 maja 2015

Sphagetti

Dzisiaj propozycja na szybkie spaghetti.




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia

sos:
 - 300 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Posypujemy przyprawą i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy jeszcze 5 minut.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki sosu. Wylewamy na mięso i dusimy około 5 minut.
Podajemy z makaronem. Możemy również posypać startym żółtym serem. Smacznego...



poniedziałek, 18 maja 2015

Spiralki z kurczaka na grilla

Polecam pyszne spiralki z kurczaka w wersji łagodnej, moje dzieciaki przepadają za nimi.
Biorą patyczki do ręki i zajadają.



Składniki:

- 2 podwójne filety z kurczaka

- 1 czubata łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta pieprzu

- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy.
Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na pół i potem na paski. Nakłuwamy spiralki, posypujemy mieszanką przypraw. Grillujemy na rozgrzanym grillu około 10-12 minut, przewracając co jakiś czas. Uważajmy aby się nam nie przypaliły.
Smacznego...








niedziela, 3 maja 2015

Sałatka z sałaty mix z rukolą

Pyszna zdrowa przekąska lub jako dodatek do obiadu do drugiego dania.





Składniki:

- 1 opakowanie sałaty mix z rukolą
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 2 marchewki
- zioła do sałatek gotowa mieszanka lub po pół łyżeczki bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- odrobina soli
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel soku z cytryny
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru, ale możemy pominąć



Przygotowanie:

Sałatę przesypujemy do większej miski, Pomidory i ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do warzyw. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, możemy schłodzić w lodówce.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...