Posty

Kanapki z pieczywa chrupkiego

Obraz
Kanapeczki dla dbających o linię. Składniki na 1 osobę: - 2 szt pieczywa chrupkiego ( u mnie razowe) - 2 plasterki szynki - 2 cienkie plasterki sera - 1 ogórek konserwowy - kawałek papryki konserwowej Przygotowanie: Na pieczywie układamy kolejno ser, szynkę ogórki i paprykę.

Zapiekanki

Obraz
Jak zapiekanki to zrobione samemu. Składniki: - 3 bułki - 200 g pieczarek - pół czerwonej papryki - 1 mała cebula - 6 plasterków sera - musztarda - margaryna ( u mnie rama) - ketchup Przygotowanie: Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Smażyć 5 minut, dodać paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Bułki kroimy na pół. Smarujemy margaryną, musztardą i nakładamy farsz. Na to kładziemy ser. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekamy około 8-10 minut.

Kopytka

Obraz
To moje ulubione danie z dzieciństwa. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 20 dag mąki - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze. Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.

Zupa z dyni

Obraz
Rewelacyjna zupa z dyni. Składniki: - duże udko z kurczaka - 2 marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka korzeń - kawałek pora - 4 średnie ziemniaki - 0,5 kg dyni - 1 liść laurowy - 2 ziela angielskie - 3 ziarenka pieprzu - 2 łyżki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz Przygotowanie: Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy dynię, koperek i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego...

Surówka z selera

Obraz
Pyszna surówka do obiadu. Mój mąż za nią przepada. Składniki: - 1 seler - 3 łyżki rodzynek - 2 płaskie łyżeczki cukru - szczypta soli i pieprzu - kilka kropel z cytryny - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzącą wodą  i moczyć 20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z rodzynkami, przyprawić dodać majonez i wymieszać.

Łazanki z kapustą i grzybami

Obraz
Pyszne łazanki z kapustą idealne na danie piątkowe lub na potrawę Wigilijną. Składniki: - 40 dag kapusty kwaszonej - 25 dag pieczarek - 1 cebula - sól, pieprz, jarzynka lub vegeta - 250 g makaronu łazanki  Przygotowanie: Kiszoną kapustę gotujemy w wodzie 30 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy i doprawiamy. Dusimy 10 minut po tym czasie dodajemy pieczarki i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Rogaliki drożdżowe zatapiane

Obraz
Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska) Składniki: - 50 dag mąki tortowej - 250 g margaryny - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - pół szklanki ciepłego mleka - 6 dag drożdży - szczypta soli - marmolada Przygotowanie: Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula. Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut.  Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale.  Nakładamy na natłuszczoną blac...

Śledź w śmietanie

Obraz
Dziś na obiad przygotowałam śledzie w śmietanie, która robi moja mama. Składniki: - 2 płaty śledzi marynowanych - 4 cebule - 200 ml śmietany ukwaszonej 18 % - pół szklanki mleka - sól i pieprz Przygotowanie: Ze śledzi ściągnąć skórę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Śmietanę połączyć z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Zalać śledzie z cebulą i wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Rafaello

Obraz
Przepis pochodzi od mojej bratowej. Składniki: biszkopt: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki kartoflanki - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 0,5 l śmietany 30 % - 2 śnieżki na mleko - 2 fixy do śmietany - 2 białe czekolady - 2 paczki kokosu ( czyli 200 g) dodatkowo: - 1 czekolada mleczna - płatki migdałowe Przygotowanie: Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy resztę składników. Wymieszamy i wylewamy na blaszkę. Blachy nie smarujemy. Pieczemy w 180 C, 20 minut. Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać śnieżkę. Ubijać około 5 minut. Dodać fixy, chwilę ubijać. Białą czekoladę rozpuścić, a gdy ostygnie dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając. Na koniec wsypać kokos. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Posypać płatkami migdałowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Sernik królewski

Obraz
Przepis na ten sernik znalazłam kiedyś w internecie. Jest bardzo pyszny i często go robię na różne okazje. Składniki: ciasto: - 3/4 kostki margaryny - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 4 żółtka - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera we wiaderku ( u mnie president  - jest najlepszy ) - 6 żółtek - 1,5 szklanka cukru - 6 białek - 1 budyń śmietankowy - 1 kostka margaryny - kilka kropel olejku arakowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie wstawić do lodówki. Masa serowa - ubijać robotem margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć większą połowę ciasta,...