Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska) Składniki: - 50 dag mąki tortowej - 250 g margaryny - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - pół szklanki ciepłego mleka - 6 dag drożdży - szczypta soli - marmolada Przygotowanie: Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula. Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. Nakładamy na natłuszczoną blac...