To moje ulubione danie z dzieciństwa.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.
sobota, 20 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
a ja jak byłam dzieckiem nie przepadałam za kopytkami ( wolałam leniwe ) ale obecnie uwielbiam na wszelkie sposoby :D Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię kopytka, a zwłaszcza posypane cukrem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKopytka są pyszne,uwielbiam smażone na maśle i posypane cukrem.
OdpowiedzUsuńJa również najbardziej lubię z cukrem :)
Usuń